Амбициозна  инвестиционната програма на община Перник

Амбициозна инвестиционната програма на община Перник

По традиция, при слаб интерес от страна перничани, общински съветници и представители на местни и държавни структури, мина проведеното онлайн заради наложените ограничителни противоепидемиологични мерки обществено обсъждане на бюджет 2021 за община Перник. От местните законотворци единствен Велизар Варадинов се включи с няколко предложения, които касаят дигитализацията на общината.

Проектобюджетът беше представен от зам. кмета Стефан Кръстев. Той подчерта, че и тази година ще продължи инфраструктурното обновление на Перник. Заложени са средства за подмяна на водопроводна мрежа, пътни настилки и тротоари. Общият размер на инвестиционната програма за тази година е в размер на 48 899 785 лв.

В рамките на бюджета е планирано и усвояването на инвестиционния кредит от фонд ФЛАГ, както и оборотните средства за справяне с проблемите създадени от пандемията.

Ключово е, че освен за инфраструктура са завишени и предвидените средства за социални дейности, както за еднократни помощи, така и за подпомагането на ин витро процедури.

Средствата за дейности свързани с културата също са завишени и са в размер на 500 000 лв. Предстои разработване на механизъм, по който средствата да се изразходват по най-прозрачния и ефективен начин.

Предстои бюджетът да влезе в зала и да се гледа на следващо заседание на минипарламента. И пак по традиция, там ще се развихрят бурните дебати, защото е публична тайна, че пернишките съветници си пускат край ушите всяко обществено обсъждане, за да се изявят после в пленарната зала „Панорама“. Може би защото едва там могат да се покажат публично и да печелят популярност.