Обявиха кога отварят заведенията

Обявиха кога отварят заведенията

За отваряне на заведенията може да се говори чак в средата на февруари, но само ако няма скок в заболелите. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. Здравните власти работят за внимателно разхлабване на ограниченията след 1-ви февруари, подчерта той.

 „След здравеопазването и образованието, ако нивото на заболеваемостта се запази и не се увеличи, постепенно ще започнем да отваряме и другите браншове. Първо на 4 февруари пускаме учениците от средното образование, спорта и културата. След тях, на 18 февруари идват ресторантите, кафенетата и моловете, а после и нощните заведения. Ресторантьорите и хотелиерите са един много важен бранш, но в този момент нашите приоритети са здравеопазването, образованието, културата и спорта”, заяви проф. Ангелов.

Масовата ваксинация срещу коронавирус у нас може да започне още през април. Прогнозата е на главния държавен здравен инспектор – доц. Ангел Кунчев. Той също получи първата доза от препарата на Pfizer. По думите му заразяването с COVID-19 между двете имунизации е напълно очаквано в ситуация на пандемия.

Повод за коментара му  бе случаят с двама медицински работници с положителни проби дни след ваксинирането им.  Става въпрос за санитарка от болницата в Харманли и лекар от белодробната болница в Хасково. И двамата са проявили симптоми на коронавирус около 10 дни след поставянето на първата доза от ваксината. В момента са на домашно лечение.

Според доц. Кунчев причина за заразяването е липсата на достатъчно създадени антитела преди реимунизацията. Това обаче нямало да попречи двамата здравни работници да получат и втора доза от препарата, когато състоянието им позволява.

Между двете дози на ваксината мерките трябва да продължат да се спазват стриктно, напомниха експертите, тъй като времето е достатъчно дълго, за да се срещнем с вируса. “ Няма краен период, в който да не може да бъде сложена втората ваксина, но колкото е по-близо, толкова по-добре”, обясни доц. Кунчев.

Масовата ваксинация може да започне още в края на април, твърдят експерите. Прогнозата обаче е само в случай, че следващата седмица препаратът на AstraZeneka получи одобрение в Европа.