В Перник 120 социално слаби с топъл обяд по програма

В Перник 120 социално слаби с топъл обяд по програма

В община Перник 120 граждани получават храна по програмата „Топъл обяд в условия на пандемията от COVID-19“, съобщи д-р Татяна Вангелова – директор на дирекция „Хуманитарни дейности“ в общинската администрация. Изградени са три пункта за раздаване на храна – два в най-големия пернишки квартал „Изток“ и един в центъра на града. Единствено на карантинираните граждани храната трябва да се доставя по домовете, но при определени условия. Все още сред ползвателите на услугата обаче няма карантинирани. Топъл обяд от супа и основно ястие и два пъти в седмицата – и десерт, получават засега хора с ниски доходи, под признатия праг на бедност и нуждаещи се от допълнителна подкрепа.

Средствата, предназначени за община Перник, са малко над 25 000 лв. Все още се приемат заявления в деловодството на общината от граждани, желаещи да се включат в програмата. Броят им може да достигне 150. Списъкът на правоимащите се съгласува с Дирекцията за социално подпомагане.

Безвъзмездното раздаване на топъл обяд ще продължи до 27 април. То се реализира по Оперативната програма за храни, финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

Програмата „Топъл обяд“ е своеобразно продължение на миналогодишната социална трапезария. Тя се изпълнява съвместно с Домашен социален патронаж.