Зам.кметът на Перник Стефан Кръстев: Няма да се закриват оркестрите и театъра

Зам.кметът на Перник Стефан Кръстев: Няма да се закриват оркестрите и театъра

Най-вероятно ще има съкращения в културните институции в Перник, но това ще са кухи бройки или бройки, които не допринасят за културното развитие на града. В момента няма как да се даде конкретен отговор кои ще са те. Провеждат се срещи и се обсъжда въпроса“, това заяви по БНТ заместник- кметът на Перник Стефан Кръстев. Той уточни, че в момента в театъра на щат за 3-ма артисти. Щатните бройки в оркестрите на Двроеца на културата са малко над 40, като в тази цифра има и административен персонал.

Заместник кметът на Перник Стефан Кръстев говори за бъдещето на културните институции в Перник. Той припомни,че Духовият оркестър е основан 1902 година и официално признат в България за първия граждански оркестър. Общинският театър „Боян Дановски“ е основан през 1919г. под името Работнически театър. Това са десет години преди да бъде издаден указ, обявяващ Перник за град. В края на 50-те години е създаден Ансамбълът за народни песни и танци – пазител на традиционните граовски песни и хора. Камерният оркестър „Орфей“ е основан през 1975г. Оттогава негов диригент е Райчо Христов и през камерния оркестър са минали абсолютно всички български световноизвестни диригенти и музиканти.

„Това са „културни бижута“, които няма как да бъдат закривани. Те обаче имат нужда да бъдат развивани. Защото в последните години за жалост, точно тези общински културни институти бяха изтиквани в ъгъла за сметка на прояви със съмнителна художествена стойност и за съжаление град Перник започна да се асоциира с едни концерти на едни сръбски кръчмарски певци на площада на град Перник, платени от Община Перник. Всеки има право да слуша каквото иска, изкуството е субективно, но тук въпросът е за какво Община Перник харчи пари. Отделни щатни бройки, за които се прецени, че не са ефективни за развитието на културата в града ни, е възможно да бъдат съкратени. Но съществуващите културни институти, които изброих, няма да бъдат съкращавани или преструктурирани, а единствено и само ще бъдат развивани“, коментира Кръстев.

Той обясни, че предвидения бюджет за култура от половин милион лева ще бъде разходван на състезателен принцип и ще се даде възможност на културните институти на града да достигнат до повече перничани.