„Топлофикация Перник” и ръководството на Общината обсъдиха зачестилите сигнали за влошено топлоподаване

„Топлофикация Перник” и ръководството на Общината обсъдиха зачестилите сигнали за влошено топлоподаване

По инициатива на ръководството на „Топлофикация Перник” в петък следобед се състоя среща със заместник кмета инж. Мирослав Стоицев, във връзка със зачестилите напоследък сигнали в социалната мрежа от страна на абонати на топлофикационното дружество, за влошено топлоподаване в домовете им.

„На срещата, освен директора на „Топлофикация Перник”, присъстваха и специалисти-инженери, с дългогодишен опит. Ние информирахме ръководството на дружеството, че както в социалната мрежа, така и на нашите телефони напоследък зачестиха оплакванията от абонати, за влошено топлоподаване. Сами разбирате, че това е частно дружество и Община Перник няма никакви правомощия да се намесва в работата му. От „Топлофикация Перник” ни увериха, че няма никакви технически проблеми в момента в топлоцентралата и че когато такива се появят, своевременно абонатите се уведомяват чрез сайта на дружеството и медиите. Специалистите разясниха, че в над 80% от оплакванията на абонатите, когато се отиде на място, се оказва, че става въпрос за проблем във вътрешно-отоплителната инсталация /ВОИ/ на сградата и в 20% от случаите в абонатната станция. Договорихме се ръководството на дружеството да се постарае да осигури непрекъсната обратна връзка както с Общината, така най-вече с абонатите и на достъпен език да им разяснява причините за проблемите, довели до влошеното топлоподаване в съответната сграда”, поясни инж. Стоицев.

На въпроса- какво договореност бе постигната на тази среща, директорът на „Топлофикация  Перник” Ясен Кацаров поясни:” Целта, която си поставихме, инициирайки тази среща, бе да обясним, че дружеството полага много усилия  да осигури качествено топлоснабдяване, без да се вдига драстично цената на парното, за да може то да е по джоба на хората. Постигнахме договореност да осигурим по-добра и честа комуникация както  с Общината, така и с абонатите ни, защото не всеки се сеща да чете сайта на дружеството”.  Кацаров поясни, че на тази среща, специалист, който има много дългогодишен стаж в разпределението на топлоенергията в дружеството – инж. Янев, е  пояснил, че в 9 от 10 случая, при отиването на техници на „Топлофикация Перник” по сигнал за влошено топлоподаване, те констатират, че има проблем с вътрешната отоплителна инсталация на съответната сграда.

„Дългогодишната ни практика показва, че в общи линии три са най-често срещаните проблеми, които са причина за влошеното топлоподаване. Първият е наличие на  въздух във вътрещно-отоплителната инсталация на сградата. Вторият е непълна система, което влошава веднага подаването на топлоенергията. Третият е, когато последните етажи на сградата не се обитават и не се ползва топла вода. Тогава не може да се осъществи пълният цикъл на горещата вода и това неминуемо води до влошено топлоподаване. Често пъти в тези случаи някои абонати, на по-ниските етажи, в сградата правят байпас, който им върши работа, но не гарантира качествено топлоподаване на всички обитатели.

Ние ще се постараем да направим разяснителна кампания за нашите абонати в кои случаи се нарушава качеството на топлоподаването,  за да се ориентират сами на какво се дължи влошеното топлоснабдяване в дома им.  Държа да поясня, че нашето дружество няма право да извършва ремонтни дейности на частни начала, срещу заплащане. Дори нямаме и разценки на различните видове ремонтни работи. Освен това, заради пандемията, сме ограничили до минимум контактите с абонатите, защото имахме много болни служители.  При проблем във ВОИ, абонатите трябва да потърсят услугите на частни специалисти. Възможно е някои от нашите техници да се отзовават на молба за съдействие в извънработно време, което ние не можем да им забраним. Напоследък, много често абонати ни се обаждат, че радиаторите им били хладки, а в същото време ни поясняват, че водата на чешмата им е гореща. Нали разбирате, че в този случай е изключено да търсим причината в топлоцентралата, защото една и съща е водата, която циркулира в абонатната станция. Това означава, че има проблем във ВОИ. Ще поясня- в сградите с централно отопление, след абонатната станция има два кръга-  кръг битово горещо водоснабдяване , което е топлата вода за бита /БГВ/ и ВОИ- парното, който кръг работи  само зимата, през отоплителния сезон. Щом водата е гореща на чешмата, няма как проблемът да е в ТЕЦ-а. Ние подаваме в момента /15.01.2021 г/ гореща вода с температура около 79- 80 градуса. Тя достига в центъра на града на някои места до 78- 79, а на други- до 78-79 градуса, а в кв. „Изток”- 78-79 градуса. В същото време връщаме от Централна градска част вода с температура 48-50 градуса, която, за да се ползва за бита, трябва да се охлади. Съобразяваме се и с външната температура, и съобразно с това повишаваме значително или малко намаляваме температурата на водата. За нас е най-лесно, без значение дали навън е топло или не, да вдигнем значително температурата на водата, което означава, да увеличим значително консумацията на топлоенергия. Това неминуемо ще се отрази драстично върху стойността на сметката за месеца. Невъзможно е при по-висока консумация на топлоенергия, сметката да е същата или по-ниска, няма логика.

 Искам да акцентувам и на още един много важен факт.  Когато радиаторите не са достатъчно горещи, както има оплаквания, това не означава, че абонатите плащат повече. Топломерът, който е монтиран на всеки радиатор, отразява подадената му топлина. Ако радиаторът не е бил горещ, то и консумираната топлоенергия е по-малко и обратното. Няма как, ако радиаторът не е горещ, топломерът да отчете повече консумирана топлоенергия. Абонатите, които плащат парното си на база /прогноза/ не могат веднага да усетят разликата в сметката си.  Причината е, че фирмата за дялово разпределение  взима за база консумацията от предходния отоплителен сезон, която не винаги е адекватна на реалната. Затова се прави изравнителната сметка в края на отоплителния сезон, в която се отразяват показанията от сбора на индивидуалните топломери в жилището, които показват каква топлина е изразходвана. Ако са платили повече през сезона, ще им бъдат върнати пари и обратното- ще доплащат. За да има реален отчет на консумираната топлоенергия е необходимо да се подменят измервателните уреди- топломерите. След това топлинните счетоводители ще извършват ежемесечен отчет. През този сезон, нашето дружество  извършва ежемесечен реален отчет за абонатите, които са избрали „Топлофикация – Перник“ за топлинен счетоводител.

В заключение искам да уверя нашите абонати, че „Топлофикация Перник” полага много усилия да осигури качествена услуга на абонатите си на достъпна цена, за да предпочетат те централното парно отопление пред алтернативата за отопление на ток или твърдо гориво. Освен това, дружеството винаги се е отзовавало на сигналите за проблем в топлоснабдяването и изпраща техници. Когато обаче проблемът не е в абонатната станция, а във ВОИ, не може да се очаква промяна в качеството на отоплението, след посещението на нашите техници. Много е важно е за абонатната станция в сградата да се грижи човек, който е наясно с поддържането й, а не хора, които нямат никаква представа от поддръжка и експериментират. В такива случаи се появяват неприятни аварии, които могат да лишат абонатите от отопление за по-дълго време.