Ясна е датата за парламентарните избори- 4 април

Ясна е датата за парламентарните избори- 4 април

Президентът на Републиката Румен Радев вчера подписа указ, с който насрочи парламентарните избори. Те ще се проведат на 4 април. Това съобщи президентът в специално обръщение към нацията.

„Събитията от миналата година ясно показаха, че хората очакват промяна, която да върне страната в руслото на демокрацията”, заяви президентът.

В изявлението си Румен Радев подчерта, че изборите придобиват съдбовно значение. Според него са наложителни промени в Изборния кодекс, които не бивало да се изчерпват само с осигуряване на правото на глас на карантинираните.

„Очаквам законодателят да разгледа и гласува други предложения като гласуване по пощата на българите в чужбина, видеонаблюдение в избирателните секции и излъчване на процеса по броене на бюлетините и оформянето на изборните протоколи”, добави той.

Как да се проведат изборите безопасно, с доверие в избирателния процес и при висока активност, обсъди президентът с представители на правителството и Щаба, със здравни специалисти, парламентарни и извънпарламентарни партии.

Никоя от отговорните институции не предприе адекватни законови мерки за подготовка на избори в тези условия, макар да беше известно, че те ще се провеждат в условия на пандемия, обвини президентът.Той благодари на отзовалите се в срещите, но отбеляза, че въпросите са били повече от отговорите.

 Президентът изтъкна, че има консенсус, че отговорните органи трябва да обявят възможно най-рано ясни здравни мерки, откроена била и необходимостта от промени в Изборния кодекс.

Сред тях Румен Радев изброи не само гласуване на хората под карантина, но и гласуване по пощата на българите в чужбина, видеонаблюдение в секциите, справедлив достъп в медиите в процеса на предизборната кампания, премахване на ръчното броене на машинния вот.

Очаквам пандемията да се използва и като възможност, защото в условия на пандемия се взеха дълго отлагани решения, изтъкна президентът. Той заяви, че очаква ЦИК в кратки срокове да даде възможност на всички да участват в процеса на сертифициране и тестване на машините, да предприеме действия по актуализация на избирателните списъци.