Трън остана без вода, заради наводнената помпена станция в село Банкя, пътят към селото е разчистен от свлачището

Трън остана без вода, заради наводнената помпена станция в село Банкя, пътят към селото е разчистен от свлачището

От понеделник, в 22.00ч,, поради наводняване на помпената станция в село Банкя, която подава вода за град Трън, жителите на пограничния град са без вода. Това информира председателят на Общинския съвет в Трън Бойчо Харалампиев.

„Имахме огромен проблем с достъпа до помпената станция, защото трябваше да се премине през река Ябланица, която в момента е много голяма. Затова се наложи да направим обходен път през село Петачинци, който отдавна вече не съществува. Вече имаме, макар и затруднен достъп до помпената станция. Екипи на „В и К” и наши хора  са на място и чакаме да получим информация за състоянието на станцията и какво трябва да се направи, за да се възстанови водоснабдяването на града. Разполагаме с техника, но поради високите води на река Ябланица, тя няма как да достигне до помпената станция. Заради наводнението, превантивно, спряхме и тока към помпената станция, за да спасим техниката там. Имаме непрекъсната комуникация с ЧЕЗ. Нямаме населени места в общината в момента без ток”, поясни Харалампиев.

На въпроса възстановен ли е пътят до село Банкя, след като се появи свлачище, Харалампиев поясни:”На два пъти от неделя до понеделник се свлича земна маса на пътя, но направихме всичко необходимо и пътят до село Банкя е проходим от вчера следобед.

Имаме техника достатъчно и в момента превозваме скална маса, за да изградим две диги на уязвимите места, където река Ерма в понеделник излезе от коритото си- в района, където се намира сградата на Енергото.  В понеделник вечерта и мостът към кв.”Мурговица”, който беше наводнен, е проходим вече, след като се оттегли водата и пътят към квартала е възстановен. Имахме и обходен маршрут до там, но вече и основният път е възстановен. Продължаваме да отстраняваме последствията от наводненията в града”.