Изложба на български и сръбски носии в галерия “ Марин Гогев“

Изложба на български и сръбски носии в галерия “ Марин Гогев“

Традиционни български и сръбски носии са показани в изложба в галерия „Марин Гогев“ към читалище „Съзнание 1922“ в кв. „Изток“, която бе открита в края на миналата седмица. Първото културно събитие на 2021-ва година събра представители на почти всички културни институции в града и много граждани, дошли да видят уникалните облекла. Традиционните носии са 28 и са от областите Перник, Кюстендил и Нишава, като десет от тях са сръбски.Голяма част от тях са на повече от 100 години – запазили духа и красотата си благодарение и на хората, които са ги съхранявали с много любов и преклонение през годините. Облеклата са предоставени от читалища и от местни хореографи.

Експозицията се реализира по проект „Интерпретиране на балканското фолклорно наследство” СВ007.2.13.012 по програма INTERREG IPA CBC BULGARIA-SERBIA 2014 – 2020 г. Партньори по проекта са Студентски културен център – Ниш, Асоциация за културно, стопанско, евристично и лингвистично сътрудничество и НЧ „Съзнание – 1922 г.“.

„Ако читалищата съхраняват единствено това безценно богатство, си заслужава да ги има“ – каза на откриването на изложбата Ани Савова, секретар на НЧ “Съзнание 1922 г.“ и ръководител на проекта от страна на читалището. Красотата и изяществото на носиите впечатлиха и кметът на кв. „Изток“ инж. Десислава Стоянова.

„За първи път виждам отблизо как е изработена народна носия със сърма. Ама то това направо си е ювелирна работа. Колко ли време им е отнемало да я направят? Във всеки дом ли е имало такава носия? Нали Радомир е в Пернишко, а пък носиите са толкова различни!“- коментираха посетителите, впечатлени от показаните детски, женски и мъжки носии, които са носени в празнични и делнични дни, със своите особености и характерност. От българска страна носиите са от Перник, Радомир, Земен, Кладница, Стефаново, Извор, Велковци, Горна Секирна, Пещера и Кюстендил. От сръбска страна експонатите са от Ниш, Биначка Морава, Враня, Лесковац и Бела Паланка.

Фолклористът и етнохронолог Милчо Георгиев е предоставил за изложбата сватбената и делничната носия на своята майка. Той е един от авторите на изследването на приликите в традиционните фолклорни облекла за двете държави. То е публикувано в книга на български, английски и сръбски език, в която е представен анализ на ритмичните и танцови схеми, стил и танцови техники, елементи на носиите в трансграничната зона -Перник, Кюстендил – България и област Нишава-Сърбия. Асоциация АКСЕЛС предостави допълнително бройки от двуезичните версии на книжките (българо-английски и сръбско-английски) на посетителите, които бяха заинтригувани от изследването. Също така на разположение на посетителите бе и пълното изследване на Милчо Георгиев и Славолюб Узунович.Гостите от Държавен архив- Перник пожелаха да им бъде предоставено копие от пълната версия, която ще бъде в помощ на студентите, които посещават архива. Предоставени бяха двата двуезични варианта и на представителите на Регионалния исторически музей-Перник.

Закупените от читалището по проекта осветление, озвучаване, лаптоп, екран за мултимедия и манекени придадоха на изложбата съвременна визия и помогнаха за модерния пърформънс. Децата от танцовия ансамбъл „Байрактаре“ с художествен ръководител Ирена Андреева, поздравиха виртуално гостите на изложбата със заявка, че когато пандемичната обстановка позволи, те ще включат на живо и активно ще участват в проекта.

Паралелно в Перник в галерията бе показана и художествена изложба „България – минало и настояще“.

Експозицията на традиционни български и сръбски носии може да се види в галерия „Марин Гогев“ до 10 февруари 2021 година.

По време на откриването на изложбата бяха спазени всички санитарно-хигиенни изисквания за безопасност на посетителите.