Свободните работни места в началото на 2021 година намаляха значително

Свободните работни места в началото на 2021 година намаляха значително

След като в последната седмица от изминалата 2020 предлаганите от Бюрото по труда в Перник свободни работни места намаляха значително, то през първата седмица от новата година те намаляха с още 26 и станаха 33. За съжаление  намаляха и предлаганите свободни места за безработни висшисти с още 5 и останаха 7.

  През седмицата на трудовия пазар в Перник се търсеха: минен инженер, маневрист, електрозаварчици,  комплектовачи,  маневрист, стрелочник, ръководител-движение, машинист на локомотив,  продавач-консултант, учител по баскетбол, пекари, лекари спешна медицина, фелдшери, шлосери, стругари, обслужващи на бензиностанция, крояч,  счетоводител, кранист, чистач-хигиенист, работници в кухня.   

   Ако направим анализ  на предлаганите от Бюрото по труда в Перник свободни работни места през последните една-два седмици, ще установим, че има рязко намаляване на свободните работни места. Сред най- търсените кадри в момента са: комплектовачи, лекари, фелдшери, работници в кухня и други.

На трудовия  пазар в региона през първата седмица на настоящата година преобладаваше търсенето на кадри за обслужващите дейности, а след това за производството.

 И през тази седмица се запазва тенденцията  хората със средно и по-ниско образование да имат по-големи шансове да си намерят работа. На тях Бюрото по труда предлага 26 свободни места и 7 за безработни висшисти.