Уволнението на перничанката Ралица Андреева – част от чистката в БСП

Уволнението на перничанката Ралица Андреева – част от чистката в БСП

Започналата още миналата година чистка в БСП, продължава. Корнелия Нинова гони от централата на „Позитано“ всеки, който не мисли като нея. Перничанката Ралица Андреева, която от години е известна като острието на социалистите в местния минипарламент заради острия си език и безкомпромисност, е една от четиримата, които получиха заповеди за освобождаване заради „съкращения в щата“. Вероятно последната капка, преляла чашата на търпението на Нинова е безкомпромисната позицията на Ралица Андреева по отношение на атаките на „първата дама“ на столетницата и верните й люде  към атаките на Изпълнителното бюро на БСП срещу кмета на Перник Станислав Владимиров. 

„Заповедта ми за уволнение в нарушение на много правила. Не знам дали е целенасочено, или от неграмотност – но това е положението. Влязох в тази партия, защото вярвах, че след демократичните промени това е най-демократичната партия у нас. И на този мит се слага край. Връщат се „вълкочервенковите“ времена в нея“ – коментира в своя директен стил Андреева.

Според нея е абсурдно да се освобождава който и да било с мотив „съкращение в щата“, а в същото време да се назначават на щат областни лидери на БСП.  Уволнението на Ралица Андреева е неправомерно и по още една причина – тя е общински съветник и е защитена по силата на Закона за местно самоуправление и местна администрация. Припомняме, че Изпълнителното бюро на Областния съвет на БСП в Перник плътно застана зад кмета си Станислав Владимиров и се опълчи на шефката на левицата заради опита й да порицае действията му. В позиция, изпратена до „Позитано“ 20 червените в миньорския град категорично се противопоставят на „внушенията“, идващи от централата. „Изразяваме своята позиция в подкрепа на Владимиров не само, защото в годините назад Перник не е имал толкова успешен кмет, който изведе перничани от наследената безпрецедентна водна криза. Намали задълженията на Община Перник с над 11 млн. лв. за една година ( при наследени повече от 34 млн. лв. дългове). Заедно със своя екип продължава да променя ежедневно облика на града ни и да работи за своите съграждани“, пишат социалистите. И обвиняват „Позитано“, че насажда напрежение, без да се е допитало до местната структура на БСП и до гражданите.

„Отзвукът от позициите на ИБ, изработени без да е воден разговор с кмета на Община Перник и неговия екип, групата общински съветници на БСП и без да се потърсят фактите, поставя в изключително деликатна позиция партията ни в навечерието на предстоящи парламентарни избори. Позицията на ИБ на НС на БСП, свързана с предстоящи реформи в сферата на културата в Перник почива на базата единствено на медийни публикации, които не отразяват намеренията за реформи на кметския екип. Тези промени ще бъдат изработени след разговори с представители на културните институти и обществеността на Перник“, уточняват пернишките социалисти.

Не било вярно и че щяла да се вдига таксата „смет“ в града заради еднолични решения, а защото не били плащани милиони отчисления към държавата в предходни мандати свързани с битовите отпадъци.

„Подобни прибързани позиции са недопустими, след като не е поискано и отчетено мнението на перничани, които в голямата си част, подкрепят действията на кмета на Община Перник. Притеснени сме, че внушенията, които се правят в тези документи обслужват не само основния политически опонент на БСП в лицето на ГЕРБ, а и сриват доверието в нашата партия. Уверени сме, че позицията изразена от нас с категоричната подкрепа, която даваме на кмета на Община Перник и неговия екип отразява най-обективно и подкрепата на нашите съграждани към него. Само след няколко месеца БСП ще се яви на избори доказвайки необходимостта да управлява държавата. Можем да го постигнем единствено обединени“, пишат още защитниците на Владимиров.

И ответната реакция не закъсня. Нинова уволни Андреева. Заедно с нея са освободени още трима социалисти от централата на „Позитано“. Сред тях е и организационен работник с над 20 годишен трудов стаж там. Според запознати, изгонени са последните съмишленици на Кирил Добрев на “Позитано“.