Кметът Владимиров: Да отмениш Сурва в Пернишко е все едно да отмениш Коледа и Великден!

Кметът Владимиров: Да отмениш Сурва в Пернишко е все едно да отмениш Коледа и Великден!

Въпреки че Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ окончателно отпада от културния календар на Перник за тази година, традицията на Сурва по селата на територията на общината ще бъде проведена при спазване на противоепидемичните мерки. Това стана ясно след срещата на кмета на Община Перник Станислав Владимиров с премиера Бойко Борисов и представители на Националния оперативен щаб за борба с COVID -19, проведена вчера.

„По отношение на кукерските празници благодаря на кмета на Перник, че направи предварителни консултации. Големият фестивал ще бъде отменен, но традицията в пернишките села ще бъде спазена“, каза доц. Ангел Кунчев на пресконференция след срещата.  „Убедени сме, че няма да поставим под съмнение здравето на хората, които организират и присъстват на празника в отделните села, защото ще бъдат взети мерки“, добави той. Главният държавен здравен инспектор уточни, че до края на седмицата ще бъде проведена среща, на която ще бъдат обсъдени и приети мерките за провеждане на празника в селата на община Перник. Ще се носят маски, ще има отстояние, така че хората да могат да спазят този чудесен обичай, без това да им създава  каквито и да е грижи.  Доц. Кунчев подчерта, че къщите в селата няма да бъдат обикаляни от сурвакарските групи. 

Кметът на Община Перник Станислав Владимиров заяви, че не може да забрани спазването на  традицията на Сурва по селата, която е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. „В Перник да забраниш Сурва е все едно да забраним Великден и Коледа. Няма как да стане и не е редно. Освен това, дори да има заповед, хората няма да я спазят“, смята Владимиров. Той обяви, че края на седмицата ще бъде проведена среща на общинския оперативен щаб с РЗИ, на която да бъдат изяснени мерките,  които  трябва да съблюдават участниците и зрителите в традиционните сурвакарски игри. Ще бъдат осигурени и отговорници, които да се грижат за спазването на мерките.

На вчерашното работно съвещание премиерът Борисов е  възложил на здравните власти да разпишат гъвкави и адекватни противоепидемични мерки за провеждането на уважавани от българските граждани обичаи и традиции. Министър-председателя  е подчертал, че вече е провел разговори с кметовете на Перник, Батановци и Кралев дол във връзка със Сурва. „Ако се създаде максимално добра организация, с необходимата дистанция и носене на маски, хората могат да извършат обичая в региона“, е отбелязал Бойко Борисов. Премиерът е изискал от здравния министър и НОЩ изготвянето на мерки, които да позволят сигурното провеждане не само на сурвакарските игри в Перник, насрочени за средата на месеца, но и на други важни за българите празници. В хода на работното съвещание при премиера вчера проф. Костадин Ангелов е посочил, че кметът на Перник и директорът на Регионалната здравна инспекция на областта ще разпишат изключително адекватни и приложими мерки към конкретното събитие, които да гарантират сигурността, живота и здравето на българските граждани.