Отменят Сурва в общините Радомир и Брезник

Отменят Сурва в общините Радомир и Брезник

Заради пандемията от коронавирус тази година в двете общини няма да се състои и местната Сурова. Празникът, който е традиционен за област Перник и се провежда ежегодно в нощта на 13 срещу 14 януари, е част от световното семейство на ЮНЕСКО. Кметът на Брезник Васил Узунов и кметът на Радомир Пламен Алексиев са издали специални заповеди, с които се забраняват събиранията и тържествата на открито, паленето на ритуални огньове, празничните зари и срещи с други сурвакарски групи, провеждани традиционно в региона в нощта на Васильовден по стар стил. Забранени са и посещения на сурвакарите по домовете. Забраните важат за всички населени места на територията на двете общини и се въвеждат с цел запазване на здравето и живота на местните жители.

Вече стана ясно, че и международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник за втори път няма да се състои. Миналата година той бе отменен заради водната криза, сега – заради пандемията. Колкото и да е неприемливо и неприятно за мнозина, тази пауза има и своята добра страна – тя ще даде глътка въздух на сурвакарските групи да обновят костюмите и програмите си. И без това отдавна се чуват гласове за връщане на стария календар, по силата на който фестът се провеждаше на четири години.

Неофициално обаче по селата тайно се готвят за празника и едва ли забраната, която ще влезе вероятно в сила и в останалите общини, ще бъде спазена стриктно.