Утре – само Света литургия за Богоявление

Утре – само Света литургия за Богоявление

Тази година Богоявление в Перник ще се отбележи само със света литургия, казаха свещенослужители от централния пернишки храм „Св. Иван Рилски“, а хвърляне на богоявленския кръст няма да има.

Миналата година церемонията по хвърляне на кръста се проведе пред сградата на пожарната в града. Сега, заради противоепидемичните мерки и с оглед запазване здравето на хората, няма да се организира нищо, за да няма струпване на хора.

Окончателно е сложен край и на старата, дъргогодишна практика с откупуването на кръста.

Мъжкото хоро в ледените води на реката край Кладница по Богоявление и хвърлянето на кръста също няма да се състоят, информират организаторите на ритуала, който се провежда от 2017 година насам и се радва на изключително внимание, тъй като в селото специално за него пристигат и много гости, желаещи да му се порадват. Кладнишкото хоро е подобно на мъжкото хоро в Калофер, а инициативата за него бе подета от пернишките ръгбисти на „Валяците“. Тази година обаче ще има само литургия за Йордановден в черквата на селото.

Батановци обаче ще е едно от малкото населени места в региона, където ще бъде спазена празничната традиция за Богоявление – да се хвърли кръст във водите на Струма. Тази година, зарази противоепидемичните мерки, организацията ще бъде по-различна, но традицията ще се спази. Всички присъстващи на ритуала ще бъдат призовани да носят маски и да пазят дистанция, поясниха от кметството.

Отeц Ивaн, ĸoйтo oтгoвapя зa няĸoлĸo xpaмa в paйoнa, щe xвъpли ĸpъcтa oт пeшexoдния мocт дo cпиpĸaтa, oбяcни Ивaйлo Ивaнoв, ĸoйтo вeчe чeтвъpтa гoдинa opгaнизиpa pитyaлa зa Бoгoявлeниe.Toй e в чepĸoвнoтo нacтoятeлcтвo нa нoвocтpoящия ce xpaм в Бaтaнoвци.