Шок! Перничанин откраднал 8 чисто нови коли от завода на „Фолксваген“ в Германия

Шок! Перничанин откраднал 8 чисто нови коли от завода на „Фолксваген“ в Германия

Българин открадна 8 чисто нови автомобила от завода на „Фолксваген“. Цената на колите се изчислява на 345 000 евро. Документите стигат до Окръжната прокуратура в Перник, която настоява пред Пернишкия окръжен съд за изпълнение на изпратената заповед за арест.

М.П. натоварил чисто новите автомобили на влекач под носа на служители в завода и потеглил към България. В Родината той си извадил фалшиви документи, с които успял да узакони колите в Пътна полиция в София.

Това става ясно от обвиненията срещу него, цитирани в съдебни определения, пише „България днес“.

Невижданата кражба е осъществена на 9 октомври 2018 г.

32-годишният българин натоварил колите от паркинг за предоставяне на превозни средства. Влекачът, на който ги качил, бил с български регистрационен номер. Имало и ремарке с германски номер, описват случая немските съдебни власти.

Те обвиняват П. в търговия с противозаконно отнети превозни средства. За това престъпление в Германия го грозят до 5 години затвор. След като събират достатъчно доказателства, немците издават европейска заповед за арест (ЕЗА). Според тях П. е откраднал новите автомобили, за да ги закара в България без знанието и съгласието на отговорните лица в акционерното дружество и да ги използва за себе си или за неизвестни трети лица.

Документите стигат до Окръжната прокуратура в Перник, която настоява пред Пернишкия окръжен съд за изпълнение на изпратената заповед за арест. Магистратите изискват допълнителна информация за това, какви са уликите срещу българина. Съдебните органи в Германия споделят козовете на обвинението. Това са записи от камери, заснели българина, снимков материал как П. напуска границата с камиона, както и справка, че именно той шофира превозното средство, на което са натоварени колите.

Самият обвиняем оспорва искането за предаването му и моли да не бъде екстрадиран в Германия. Защитата му посочва, че той е бил в страната много пъти след датата на изчезването на колите и въпреки това не е бил задържан от немските власти. Освен това М.П. твърди, че на въпросната дата нито е бил във Волфсбург, нито в региона. Според магистратите това е въпрос по същество в бъдещия процес.

Адвокатът открива и интересно несъответствие. В обвинението е посочено, че П. е откраднал колите на 9 октомври 2018 г. с ремарке с краден немски номер, който е изчезнал дни по-късно – на 15 октомври. Съдиите не се впечатляват от разкритието и допускат екстрадицията на П.. До фактическото му предаване му определят домашен арест.

От завода „Фолксваген“ подават сигнал за кражбата на осемте автомобила до българската прокуратура. Така става ясно, че пред отдел Пътна полиция към СДВР са представени фалшиви документи – неистинско свидетелство за регистрация на МПС за всеки от осемте автомобила. За фалшификацията е образувано разследване в Първо районно и е заведена преписка в Софийската районна прокуратура. От справка в системата става ясно, че точно преди Коледа е изпратено постановление към Следствения отдел на Софийската градска прокуратура за решаване на преписката. Засега няма привлечен обвиняем за представянето на документите менте и не е ясно откъде П. се е снабдил с тях.