2020 -та беше година на изпитание за всички, не само за „В и К” Перник

2020 -та беше година на изпитание за всички, не само за „В и К” Перник

Инж. Борислав Иванов пред Днес и утре

-Инж. Иванов, каква беше 2020 година  за „В и К” Перник.

– 2020 г. беше не само трудна, но и година на изпитание. Всички си спомняме в началото какъв тежък режим имаше и колко аварии имахме. Нещата бяха стигнали до там, че, ако до 2-3 седмици не беше завалял дъжд, щяхме да стигнем до мъртвия обем на язовир „Студена”. Слава Богу не се стигна до там. Помогнаха ни и природата, и правителството. Това, което много ме радва е, че през 2020 г в областта бяха положени над 80 км водопроводи, от които  60 км в Перник, с парите, които отпусна правителството на Общината. Трудна беше 2020 г за служителите, които бяха на терен, защото освен да отстраняват многото аварии, те трябваше да съдействат и на строителите. Но нашите хора осъзнаваха, че това е за доброто на всички и затова работиха с желание. Благодарение на тези ремонти разходът на вода от язовир ”Студена” от 750 л/с отиде на 500-550 л/с. Това означава, че ефектът е налице. Надявам се със стартирането на водния цикъл пред 2021 г, разходът на вода да се намали още повече, а с това и загубите също. Оптимист съм за 2021 г, защото са предвидени да се реализират много проекти в цялата област, които ще помогнат да се подобри значително водоснабдяването не само в големите общини, но и в по-малките населени места. Там проблемите с водоснабдяването продължават да съществуват. За съжаление в община Брезник, дори и сега, имаме няколко села, които са на режим. Надявам се с реализирането на тези проекти проблемите да се решат и да можем да подаваме постоянно вода на  нашите потребители.

-Вие поехте дружеството в много тежко финансово състояние, има ли надежда за подобряването му.

.- Тази година беше много трудна за нашето дружество. В началото на годината абонатите ни бяха разочаровани от качеството на услугата, която им предлагахме и не си плащаха сметките. После дойде проблема с пандемията. Не малко хора останаха без работа, други бяха принудени да излязат в неплатен отпуск. Първото, което те спряха да плащат, бяха сметките им към „В и К”. Това се отрази много негативно на дружеството. През лятото намерихме решение, което възвърна част от приходите ни. За жалост, пандемията ни принуди да ограничим дейността си и приходите драстично намаляха. Надявам се през 2021 г отново инкасаторите ни да тръгнат по адреси, инспекторите да започнат да посещават нередовните платци и да възвърнем малко приходите, за да заработи дружеството по-добре и да се стабилизира финансово. Много са вземанията на „В и К”, но и задълженията на дружеството не са никак малко. Надявам се през 2021 г успоредно с намаляването на загубите на вода, да увеличим и приходите, за да стабилизираме дружеството финансово. Разчитам на това, че нашите абонати ще оценят, че качеството на водоснабдяването се е подобрило значително, авариите са намалели чувствително и това да ги мотивира да плащат редовно сметките си към нас. Това ще ни помогне да подобрим още повече качеството на услугата.

-Какво си пожелавате за 2021 година на себе си, на колектива на „В и К” и на абонатите.

– На първо място здраве. Надявам се да се преборим с пандемията, за да няма загубени работни места и бизнеса да заработи нормално. Това ще позволи на хората да планират бюджета си и да си плащат редовно сметките. Заедно, с общи усилия, можем да продължим напред и да помогнем „В и К” да се стабилизира финансово и да стане работещо, проспериращо дружество. За себе си съм си обещал, докато съм управител, да не позволя перничани отново да изпитат ужаса на водния режим. След всичко, което се случи в Перник през 2020 г и това, което предстои да се случи през 20121г., съм сигурен, че жителите на община Перник няма никога да бъдат подложени на изпитанието наречено воден режим. Отново пожелавам на жителите на областта здраве и благоденствие.