Негово високопреосвещенство Антоний освети параклис на „Свети Иван Рилски“ в местността Мальовица

Негово високопреосвещенство Антоний освети параклис на „Свети Иван Рилски“ в местността Мальовица

  Ски курортът Мальовица, разположен в подножието на едноименния връх, продължава да се развива и да изненадва приятно своите посетители. 

 Новите наематели на ски съоръженията доказват на практика, че имат амбицията да възродят старата туристическа слава на Мальовица и отново да я превърнат в предпочитано място не само за скиорите , но  и за любителите на туристическите разходки сред уникалната рилска природа,както и в отличен вариант за пълноценна почивка.

 Последното начинание на хора от местната общност и стопаните на курорта бе издигането в района на емблематичната Меча поляна на  скромен параклис в чест на Небесния покровител на българите Свети Иван Рилски.

Малкият храм е построен с доброволния труд на десетки вярващи  от района и с помощта на хора от курорта. Свети Иван Рилски Чудотворец е считан за най-великия светец и освен небесен закрилник на българите е патрон и основател на сърцето на българската вяра и православие – Рилския манастир. Мястото, запазило българският дух по време на най -тежките премеждия в нашата история.

Изборът да се издигне параклис на светеца край Мальовица не е случаен , тъй като житията и легендите разказват, че Иван Рилски е извършил безброй чудеса именно сред красотата на Рила планина. За това някои изследователи наричат Рила- свещената българска планина.

 На 29 декември 2020 година, в 12 часа, параклисът  „Свети Иван Рилски“ беше осветен от Негово високопреосвещенство Антоний, Западно и Средноевропейски митрополит на Българската православна църква.

От ски резорт Мальовица канят всички вярващи, туристи или почиващи в курорта,да присъстват на това добро и богоугодно събитие. Специално за всички гости на тържественото освещаване в духа на празниците е предвидена специална празнична програма.