Община Перник вдига десетократно такса битови отпадъци от догодина, алармират общинските съветници от ПП ГЕРБ

Община Перник вдига десетократно такса битови отпадъци от догодина, алармират общинските съветници от ПП ГЕРБ

Предколедно сурвакане за жителите на всички села от община Перник и град Батановци с десетократно вдигане на такса битови отпадъци от 2021 г., алармират съветниците от ПП ГЕРБ. Това стана след проведеното обществено обсъждане на план-сметката за необходимите разходи за битови отпадъци и определяне на размера на таксата за битови отпадъци за жилищни и нежилищни имоти на физически и юридически лица през идната година в общината. Срещата се проведе в дистанционна форма и в нея се включиха едва 20 човека поради технически проблеми при свързване с онлайн платформата. Сред тях бяха общински съветници, кметове на населени места, директори на училища и жители на засегнатите села.

И този път местната управа не успя да се аргументира какво налага драстичното увеличение, след като качеството на услугата няма да се подобри. Свидетели сме на абсурд, коментират и кметовете на населени места, в които живеят социално слаби възрастни хора, разчитащи на близки и роднини за своето оцеляване.

„Не може в тежки времена на пандемия таксата да скача десетократно.  Това е безумие и ще търсим различни варианти, за да променим предлаганото увеличение, категоричен е председателят на групата общински съветници от ГЕРБ – Перник  Денислав Захариев. Той изрази недоумение и безпокойство, че и в малки села като Радуй, Планиница и Лесковец такса битови отпадъци от 20 лв става 182 лв.

 „В цял свят икономиката се променя, за да могат хората да оцелеят финансово. Правителството предприе редица социални мерки, за да намали негативните последици на всички производства и сектори, пострадали тежко от пандемията. Намираме се в безпрецедентно трудна ситуация, с която трябва да се съобразим и в която отделният човек не може да оцелее със собствени сили и без подкрепа“, споделиха още съветниците от ГЕРБ.