Над 3 пъти са се увеличили болните от остри респираторни заболявания и грип в региона

Над 3 пъти са се увеличили болните от остри респираторни заболявания и грип в региона

Над три пъти са се увеличили болните от остри респираторни заболявания и грип в пернишка област през изминалата седмица, по информация на Регионалната здравна инспекция. През периода са регистрирани 104 заболели. Заболеваемостта през този период е 143.94 %oo, при средна за страната 77.10 %oo към 07.12.2020 г.

Със 72 по-малко са заболелите от COVID-19 през седмицата. Констатираните случаи са 333, при 405 за предходната седмица. Случаите са разпространени във всички общини на област Перник.

Леко намаление бележат и болните от заразни заболявания през изминалата седмица. През седмицата са регистрирани общо 340 случаи на заразни заболявания. Наполовина са намалели и заразените с варицела. През миналата седмица са установени 6 болни, при 15 за предходната. Всички заболели са от Перник, като най-много са заболелите деца на възраст от5 до 9 години- 9. Всички се лекуват амбулаторно от личните си лекари. От РЗИ поясниха, че засегнати колективи са: ДГ 5, ДГ 8, ДГ 14, ДГ 15, ПГИ, 10 ОУ и ТПГ „Мария Кюри”.

След като две седмици нямаше нито един заболял от хепатит, то през миналата седмица е установен 1 от Перник. Той се лекува стационарно в УМБАЛСМ „Пирогов“.

От здравната инспекция уверяват, че за  всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо контактните лица.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 46 проверки. От тях 16 са свързани със спазването на забраната за тютюнопушене в заведения за обществено хранене. В резултат на упражнения през седмицата контрол, здравните инспектори са издали 554 предписания за отстраняване на констатирани нередности.

И през изминалата седмица РЗИ продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници в областта. Взети са 40 проби от различни населени места, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9.