„Българската Коледа“ помага на 4-годишния Стефан от Перник

„Българската Коледа“ помага на 4-годишния Стефан от Перник

Години наред „Българската Коледа“ допринася за утвърждаване на дарителските традиции в страната и е доказателство, че българите носят в себе си силата на солидарността. И тази година кампанията ще подпомогне деца в нужда и техните семейства. За трета поредна година семейството на вече 4-годишния Стефан от Перник получава финансова подкрепа за рехабилитацията на детето.

Малчуганът се ражда в началото на седмия месец след прееклампсия при майка му София. След изписването всичко изглежда нормално. Когато обаче детето става на пет месеца, родителите забелязват, че Стефан започва да изкривява главата си настрани без да я изправя.

„Роди се 1.160 кг., 37 см. Съвсем мъничък, беше голяма травма за цялото семейство. Цели два месеца трябваше да остане в кувьоз, но наддаде бързо. Неговата диагноза е спастична диплегия (ДЦП) в по-лека форма. Диагностицираха го, когато беше на година и половина“, разказа майка му София Картулева.

Семейството веднага започва посещения при специалисти и рехабилитационни процедури.

„В момента той се развива изключително добре, навакса много. На две години и половина успя да проходи. Има лек двигателен дефицит на лявото краче, но лекарите казват, че е преодолимо. По-големият дефицит е в говора. Стефан все още не говори и затова ходим при логопед и специални педагози. По-рядко на двигателни процедури. „Българската Коледа“ много ни помага и благодарим. Със средствата, които получаваме, заплащаме част от терапевтичните процедури вече трета година“, каза още майката София. От есента 4-годишният Стефан вече посещава и детска градина.

„Децата го приемат добре, госпожите казват, че се справя“, добави майката и призова да бъдем по-добри, събричастни и солидарни.

18-ото издание на благотворителната инициатива е посветено на децата с хронични заболявания, са подробности, които съобщава БНР.

„Българската Коледа“ има за цел да насърчава дарителството, да спомага за решаване на значими за обществото проблеми, касаещи здравето на децата и да подпомага лечението на деца. Децата, чието лечение се подпомага от „Българската Коледа“, се определят съвместно от Експертния съвет към „Българската Коледа“, както и от съорганизаторите на благотворителната инициатива.