Виртуална никулденска трапеза в пернишкия музей

Виртуална никулденска трапеза в пернишкия музей

Регионалният исторически музей в Перник показа виртуална презентация на вкусни никулски рецепти, подготвена от учениците от професионална гимназия по облекло и туризъм „Св. Иван Рилски“ в Перник. Преди време те бяха музейни гости на Семейна събота, посветена на тези обичани зимни празници, и направиха свои кулинарни демонстрации, с които показаха завидни познания и умения.

Поради въведените противоепидемични мерки и забраната за посещения в музеите,РИМ-Перник продължава с интересните си виртуални разкази,които могат да се видят на фейсбук страницата на институцията.

В презентацията „От Варвара до Никулден“ Цвета Бакарска от музея разказва интересни факти за традициите на празниците в началото на декември. Според традиционния български календар през декември настъпва времето за весело посрещане на многобройните празници.

В началото на месеца има два зимни празника, които предшестват Никулден – на 4 декември празнуваме Св. Варвара, а на 5 декември – Св. Сава. Дедите ни възприемали Варвара и Сава като сестра и брат на Свети Никола, различни по нрав, но длъжни да подготвят празника му. Пословична е играта на думи с имената на светците: „Варвара вари, Сава пече, Никола гости гощава”.

За Св. Варвара се знае, че е закрилница от болести. На Св. Сава се подготвя предстоящият голям празник с никулденски приготовления. Като типично женски чествания Варвара и Сава са изпъстрени с различни момински гадания: за любимия момък, за бъдещата женитба, за това в каква къща ще се омъжи девойката. Извършват се обредни магични действия не само тя да се задоми скоро, но и да влезе в хубаво и заможно семейство, да случи на добра свекърва.

Според народната легенда, когато Господ разпределял света, на Свети Никола се паднали моретата и океаните.

Ако небесните мълнии се падат на Свети Илия, а подземният свят (мъртвите) на Архангел Михаил, то средната част, пространството между земята и небето, е на Св. Никола. Затова толкова голямо е разнообразието на народните представи за Свети Николай Чудотворец. Свети Никола се почита като покровител на водните дълбини, на моряците, на рибарите и като спасител на изпадналите в беда корабокрушенци. В словесното народно творчество го виждаме като крилат момък с изключителна физическа сила. Светецът-юнак лети със златните си крила над морета и океани и защитава нападнатите от морски юди и змеици моряци и рибари; влиза в люти битки със злосторни морски демони и спасява изпаднали в беда мореплаватели. В други случаи Свети Никола се описва като беловлас старец с дълга бяла брада, както е изографисван в християнската иконография. Дедите ни го почитали като покровител на зимния студ и лед, на зимните вихрушки и бури.

Според традицията на Никулден да се прави рибен курбан, и то от риба с люспи: риба, рибник или печен в тесто шаран, някога под връшник – жертвоприношение за светеца. Докато се почиства рибата, много се внимава да не падат люспи на земята, за да не „изпадне” имането на къщата. Костите от главата на шарана се запазвали – с тях се правели магии срещу болести, против „лоши очи“, да пазят дома от зло.

За Никулден се приготвя и обреден хляб, украсен с рибно изображение, лодка или друг символ, съответстващ на светеца – специален Никулски и богов колак. Питката и рибата се освещават в църквата и после се раздават на близки и роднини от благодарност към светеца. Прави се богата никулска трапеза. Именици са Никола, Николай, Николина, Нина. Често целият месец декември се нарича Никулски месец. Според старо народно предание, когато е на трапеза, ако се появи беда в морето, Св. Никола не напуска гощавката, като с едната си душа отлита в морето, а с другата си остава на трапезата.

Св. Никола е покровител и на банкерите. Затова всички на този ден трябва да имат пари в кесията и да са сити.