ГЕРБ-Перник обсъжда предложението за вдигането на такса битови отпадъци в три села в община Перник

ГЕРБ-Перник обсъжда предложението за вдигането на такса битови отпадъци в три села в община Перник

  Защо общинската администрация в Перник предлага десетократно вдигане на такса битови отпадъци /ТБО/ от 2021 г.в определени населени места в общината. Това обсъждаха  на работна  среща при стриктно спазване на противоепидемичните мерки общинското ръководство на ГЕРБ-Перник и част от кметовете на засегнатите  села – Кладница, Рударци и Драгичево, по информация на пресцентъра на партията.

Във връзка с предложената за обществено обсъждане докладна записка от Община Перник относно план-сметката за идната година никъде не са посочени мотиви за подобряване на услугата по сметоизвозване и сметосъбиране в тези населени места. Според справката и примера, посочен в нея, за сграда от 100 кв.м. и земя в с. Рударци таксата  за битови отпадъци от 20 лв. става 182 лв.

„Няма ясна аргументация защо само в селата 5 категория се вдига таксата.Защо не се вдига цената на услугата например в селата-Люлин, Ярджиловци, Мещица“, питат от местната структура на ГЕРБ.

„Дали замърсяваме повече от другите села или че хората в Рударци, Кладница и Драгичево  изказват свободно своето мнение и недоволстват от недобрата услуга към момента“, поискаха да разберат кметове на населени места от ГЕРБ.

Те заявиха още, че почти няма почистване и сметоизвозване зимно време, а оправданието е, че улиците са стръмни.

„С интерес ще чакаме общественото обсъждане, за да получим  отговор на тези въпроси. Ние сме поели ангажимент към нашите избиратели и трябва да ги изпълним. Все пак  четири години тези приходи са се събрали на 100 процента за такса битови отпадъци“, коментираха от  структурата на ГЕРБ.

„Може би увеличение е необходимо, но трябва и да е подобрена услугата. Защо да е десетократно вдигането на сумата,а не е двойно. Живеем  във време на пандемия , когото хората се чудят как да оцелеят и да си купят лекарства.Един данък и една такса трябва да бъдат посилни на обществото, за да могат хората да ги плащат“, заявиха от ГЕРБ.