Евангелие от 19 век сред най-ценните документи в Държавен архив- Перник

Евангелие от 19 век сред най-ценните документи в Държавен архив- Перник

Държавен архив – Перник съхранява Евангелие от началото на 19 век, печатано в Москва на църковнославянски език. Към задната корица на печатното издание e пришито писмо от лице с подпис Радивоя от 1879 г. Документът е реставриран, съхранява се при специални условия и е част от Регистъра на особено ценните и уникални документи на Държавна агенция „Архиви” в Република България, съобщават от архива.

Историческият преглед на Трън в документи започва от началото на 19 век и ще ни върне в 1830 г., когато избухва т.нар. Знеполско въстание, Трънска буна или Беглишки джубур, предвождано от Радивоя Изворски, Радивоя Петричев (Берайнски) и поп Иван Самоковлията. В ранното утро на 6 май – Гергьовден, свободолюбивото мъжко население от региона е вдигнато на бунт с коси, вили, сърпове, ножове и тояги в човешката си борба срещу налози и повинности, най-тежкия от които дефширмето (кръвния данък). След седмици бунтът е потушен, а въстаниците – изпратени в крепостта Диарбекир.

Документалното културно-историческо наследство на старата Трънска околия, една част от която днес е извън територията на страната, се съхранява в Държавен архив – Перник. В регионалното хранилище се пазят фондове на околийския, градския и селските общински съвети, съдилищата и прокуратурата, стопанските и водни синдикати, банките, трудово-производителните кооперации, Архиерейското наместничество; полицейското, пътното, стопанските и земеделските управления, читалища, училища, църкви и манастири.

Община Трън е административен център в област Перник, разположена в Западна България, част от историко-географската област Краище. Трън е старо средновековно селище, което се среща в османските регистри от средата на XVI век като Изнебол касаба, кааза Изнебол, Таран паланка. В миналото оттук минава Знеполският друм или старият път, свързващ Дубровник и Адриатика със Сердика. Община Трън със съставните и китни селца са разположени сред уникално красива и чиста природа, с множество културно-исторически и религиозни паметници, природни богатства, които са голяма предпоставка за развитие на културен туризъм.