Десислава Стоянова: Първата година от управлението ни бе съпроводена с преминаване от криза в криза

Десислава Стоянова: Първата година от управлението ни бе съпроводена с преминаване от криза в криза

Десислава Стоянова- кмет на кметство „Изток”в община Перник, пред Днес и утре

-Г-жо Стоянова, измина първата година от мандата Ви като кмет на кметство „Изток”. Каква беше тя за Вас, с какво ще я запомните?

– Първата година от моя мандат като кмет на най-голямото кметство в община Перник- „Изток” беше определено много трудна. Още с встъпването си в управлението, новата общинска управаа Перник и кметовете в общината бяхме поставени пред много сериозно изпитание- водната криза. Въпреки трудностите, успяхме да доставим  минерална вода на различни участъци в кварталите „Изток” и „Мошино”, както и по адреси на  трудно подвижни и в затруднено положение хора. Много усилия ни костваше да стиковаме с „В и К” отстраняването на появилите се множество аварии по водопроводната мрежа. Лично присъствах при отстраняването на много от авариите, за да информирам съкварталците си навреме. Добрата новина е, че вече приключи подмяната на водопровода на възлови улици, където имаше много аварии, като: „Благой Гебрев”, „Олег Кошевой”,  „Луганск”  „Чернишевски”, „Рашо Димитров”. Това беше изключително важно, тъй като ще реши дългосрочно проблемите на много хора и ще подобри качеството на водоснабдяването. След полагането на новия водопровод, ремонтираните  участъци бяха асфалтирани. На приключване е полагането на новия водопровод и на ул. „Младен Стоянов”.

 Още не бяхме успели да се справим с водната криза и последиците от нея, ни сполетя друго тежко изпитание- пандемията от короновирус. На фона на това, бюджетът на кметство „Изток” беше орязан, което ограничи възможностите ми като кмет да решавам важни за двата квартала- „Изток” и „Мошино” проблеми, свързани с ремонти. Добрата новина е, че със съдействието на ръководството на Община Перник, въпреки трудностите, успяхме да намалим задълженията на кметство „Изток”.

-На фона на тези трудности, кои от по-важните проблеми за кметство „Изток” успяхте да решите?

– Един от големите проблеми за кметство „Изток” бе сметоизвозването и почистването на нерегламентираните сметища, тъй като доста от съдовете за смет бяха изпочупени и негодни за използване. Некачественото сметоизвозване на места, беше причина гражданите да подават сигнали към мен или да публикуват снимки в социалните мрежи за неизвозени отпадъци. Със съдействието на Община Перник от 1 ноември започна поетапната подмяна на съдовете за смет в кметство ”Изток”. До избирането на нова сметопочистваща фирма чрез конкурс, сметосъбирането ще се извършва от фирма „ЗМБГ“, която постави и свои съдове за смет. След избирането на фирма изпълнител, ще започне пълна промяна в начина на сметосъбиране. Извършвам всекидневни проверки на съдовете за смет и сигнализирам фирмата при проблеми.

Със съдействието на Община Перник закупихме и поставихме 22 нови кошчета за отпадъци. Разпределихме ги по необходимост на спирки на градския транспорт, където липсваха такива или бяха изпочупени и недостатъчни, както и на детски площадки, след подадени сигнали от граждани. Доставихме и 33 пейки, след подадени молби от граждани. 

 Започна подмяната на тротоарната настилка по ул.„Ленински проспект” от ъгъла на бул. „Юрий Гагарин” до ГПЧЕ ”Симеон Радев”, както и тротоара на част от бул.”Юрий Гагарин” / от автобусна спирка Билла до ул. Карл Маркс/. 

 Поставихме нова футболна врата на спортна площадка с изкуствена трева на ул. „Кл. Готвалд”, както и ново детско съоръжение на детска площадка на ул. „Лом”.  Футболното игрище при стадион „Металург“ ще бъде напълно обновено. Започна работата по засипването и валирането на неговия терен. Със средства на Община Перник ще бъдат поставени бордюри, ще се изгради ограда, а футболните врати ще бъдат подменени. БФС пък ще дари 7000 кв.м.  изкуствена настилка от най-висок клас. В бюджета за 2021 г. Община Перник ще заложи средства за монтиране на осветление на обновеното игрище.

Успяхме да почистим забравени места като: ул.”Младен Стоянов”- зад блок 11, ул. „Благой  Гебрев”- зад бл. 63, при Трета поликлиника, ул.”Рашо Димитров”- при блок 76 и други. ОП „ФЛОР“ почисти пространствата около подлеза при жп спирка „Даскалово“, при гробищния парк в „Мошино”.  За първи път косенето на тревните площи в двата квартала започна през месец април. Последното косене бе извършено в края на септември. Беше извършено косене на тревните площи на стадион „Металург”. Два пъти бяха обработени тревните площи срещу кърлежи и бълхи. По сигнали на граждани имаше места обработени и срещу змии. Бяха окастрени и премахнати опасни клони и дървета на улица „Благой Гебрев”, по бул. Юрий Гагарин, „Ленински проспект” и парковете „Одеса и „Воронеж”. Възстановено бе  уличното осветление на ул. „Стомана”-1 и около входно-изходния пътен възел на околовръстния път при кв. „Изток”. Подменени са осветителните тела под надлезите с енергоспестяващи LED светлини. Отстранени бяха много аварии на територията на кметството. Подменени са  над 10 повредени капака на шахти в двата квартала. Бяха ремонтирани решетки на дъждоприемни шахти. Предприехме мерки за отпушване на отводнителните шахти в непроходимите райони след проливен дъжд. Организирано бе редовно почистване на спирките „Метал” и „Даскалово” и подлезите към тях. Поставени бяха пътни знаци, където липсват и освежаване на пешеходни пътеки, обособяване на нови паркоместа, ул. „Благой Гебрев”. Извършено бе засушаване и изкърпване на някои улици. Почистен и затворен е неизползваемият хидрофор, намиращ се на ул. „Ю. Гагарин” между бл.38 и бл. 40 със съдействието на Община Перник и общинското дружество „Жилфонд“.

Организирахме стикирането на неизползваеми автомобили и премахването им. Извършен бе ремонт и освежаване на няколко детски площадки в двата квартала. Възстановена бе велоалеята в района на кв. „Мошино“.

 Наред с решаването на важни за жителите на кметство „Изток” проблеми реализирахме и много инициативи, които обогатиха културния живот в кметството. Създадохме нов конкурс за Баба Марта, който се проведе в Районен младежки дом – „Мошино”. В него участваха деца от детските градини и ученици от училищата на територията на кметство „Изток”. Те получиха награди, а мартениците изработени от тях подарихме на хората, на които доставяхме минерална вода, за да ги зарадваме за празника. По случай 1 май беше създаден конкурсът „Моята цветна градинка”, който събуди голям интерес у съкварталците ни и ще се превърне в традиция. Изненадахме с подаръци децата от двата квартала за 1-ви юни. Направихме филм – „Хората в „Изток” и „Мошино”, по случай Илинден, който не можахме да отпразнуваме в „Мошино” тази година, заради коронавируса.  В очакване сме на Коледните празници, за които съм приготвила приятна изненада за жителите на кметството – Конкурс за коледна украса и коледна елха на територията на кметство „Изток”, който ще бъде обявен на страниците ни във фейсбук на 1 декември, с подробна информация за него. 

 Освен срещите ми с хората по райони и тези в приемния ми ден, създадох две публични страници във Фейсбук. Едната е Кметство Изток, а другата е лично моя – Десислава Стоянова – кмет на кметство Изток, община Перник , с  които да имам по-добър контакт с хората и да ги уведомявам за всичко, което се случва на територията на кметството, както и да приемам сигнали за нередности или предложения.

-В края на годината сме, набелязахте ли вече задачите, които Ви предстоят за идната година?

– Още много задачи ни предстои да свършим през следващата година, за да направим кметство „Изток” привлекателно място за живот. Всичко, обаче зависи от бюджета, който ще ни бъде гласуван и от финансовите възможности на Община Перник. В едно съм сигурна- Община Перник и кметът Станислав Владимиров ще направят всичко възможно, за да решим много от проблемите на кметство „Изток” и да реализираме хубави и полезни идеи. В тази връзка искам да благодаря на Община Перник и кмета Станислав Владимиров за всичко, което се случи през тази една година! Благодаря на моите съкварталци, които ме потърсиха за помощ и съдействие, с което улесниха работата ми, за гражданската им активност. Благодаря на доброволците, които ни помагаха в трудни моменти! Благодаря и на моите служители, които съвестно изпълняват задълженията си!

-Какво бихте пожелали на жителите на кметство „Изток” в навечерието на Коледа.

– Да са живи и здрави. През тази първа година от нашия мандат преминахме през много изпитания. В момента сме в условията на непозната пандемия. Затова искам да пожелая да сме по-добри, по-човечни един към друг. Нека си помагаме в трудни моменти, защото само с общи усилия можем да преодолеем всички трудности. Искам моите съкварталци да знаят, че всяко мнение е важно за нас, както и конструктивните критики. Нека бъдем активни в социалните мрежи, но и да взимаме участие в доброволческите акции, защото един кмет без подкрепата на своите съкварталци сам не може да се справи с всички трудности.  Знам, че моята задача не е лека, но вярвам , че заедно можем да обединим усилията си към нещо по-стойностно и истинско! Да се подкрепяме, да пазим всичко, което се прави и създава на територията на кметство Изток, да бъдем търпеливи, тъй като не всички проблеми можем да разрешим бързо и лесно, както и на мен ми се иска. 

Бъдете здрави и се пазете! Нека не се страхуваме и да не губим вяра, дисциплинирани и по-обединени ще се справим и с тази криза!