Над 12 700 декара с пшеница са вече засети в пернишко

Над 12 700 декара с пшеница са вече засети в пернишко

Есенната кампания в региона постепенно набира скорост, информираха от Областна дирекция „Земеделие” в Перник.

След като приключи прибирането на реколтата от пролетниците, стопаните от областта насочиха усилията си към сеитбата на есенните култури.

 До момента са засети общо 12 745 дка с пшеница. Най-много площи с тази култура традиционно сеят земеделците от Радомир. До сега те са засели 5 380 дка. След тях се нареждат фермерите от общините: Брезник- 4 000 дка, Перник- 2 250 дка, Трън- 571 дка, Ковачевци- 300 дка и земен- 244 дка.

Успоредно с пшеницата, стопаните от областта сеят и есенен ечемик. До сега с тази култура са засети общо 693 дка. Най- много ечемик до сега са засели земеделците от Радомир- 490 дка. След тях са стопаните от общините: Брезник- 140 дка, Перник- 50 дка и Ковачевци- 13 дка.

Прави впечатление, че земеделските производители от пернишко вече не  сеят много рапица, за разлика от предходни години. До момента в областта са засети с тази култура общо 310 дка. От тях 250 дка са в община Трън и 60 дка са в Радомир.

Пернишките стопани очевидно не проявяват голям интерес и към друга традиционна за региона ни култура- тиритикалето. До сега с нея са засети общо едва 27 дка. От тях 15 дка са в община Ковачевци и 12 в община Брезник.

От Областната дирекция поясниха, че през тази седмица се очаква стопаните от областта да ускорят темповете на сеитбата, защото успяха да приключат с прибирането на пролетниците. За сега сеитбата в региона се извършва в благоприятните агротехнически срокове.