БЛС подписа анекс с НЗОК !

БЛС подписа анекс с НЗОК !

Българският лекарски съюз получил последната корекция на Анекса към националния рамков договор, който е одобрил. „Получихме го във вариант, който е такъв, какъвто трябва да бъде!”, заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

С подписите на БЛС документът дава законова основа да се издават електронни направления за PCR тестове. Само това обаче не е достатъчно – от Информационно обслужване ще пуснат програмата в експлоатация след обнародване на анекса в Държавен вестник. След това е нужно още време, защото част от личните лекари още не са готови със софтуера.

След като всички пречки се преодолеят, безплатен PCR  или антигенен тест ще могат да си направят само пациенти с поне два симптома на COVID-19. А консултациите ще стават по телефона.  Личните лекари призоваха за бърза реакция и преодоляване на спънките, тъй като в момента изнемогват, а пред кабинетите всеки ден имало струпване на болни.

Лекарите продължават да настояват бързите антигенни тестове да бъдат алтернатива на PCR тестовете, за да могат на база и на тях да изпращат хора под карантина.

Въпреки че официалните данни сочат, че около 40% от изследващите се за COVID-19 дават положителни проби, реалният процент на заболелите българи е 60-70. Това каза  д-р Иван Маджаров на брифинг в сряда. Медиците настояха и положителните бързи антигенни тестове да бъдат алтернатива на PCR изследванията и да станат условие за налагане на задължителна карантина.

Д-р Маджаров каза още, че според анекс, изпратен до него, Националната здравно-осигурителна каса/НЗОК/ ще покрива 60 лева от цената на PCR теста. А до дни направления за такова изследване, както и за антигенните тестове, ще могат да издават и личните лекари.

Безплатнитe изследвания обаче ще се издават само на хора, които имат поне два от симптомите на COVID-19. PCR тестовете ще се правят само в лабораториите, които работят с НЗОК, а антигенните ще се извършват в COVID зоните пред самите ДКЦ-та.

Той и колегите му от БЛС призоваха властите за по-бързи действия и решения в условията на пандемия. И подчертаха, че проточили се във времето преговори са причина за забавянето при взимането на някои мерки. Организация липсвала и по отношение на действията на общопрактикуващите лекари. 

Д-р Маджаров коментира и работата на личните лекари и оплакванията от пациенти, че личните лекари не вдигат телефоните си. Според д-р Маджаров няма как всеки лекар да говори по телефона, докато пред кабинета му се вие опашка и при положение, че е облечен в защитно облекло. „Постоянното пипане на телефона е пряк път към заразяване“, подчерта д-р Маджаров.

От Лекарския съюз имат уверение, че на този етап фармацевтите няма да бъдат глобявани за това, че дават лекарства по рецепта, изпратена по телефона.