Ще доведе ли пандемията от COVID 19 до кадрови промени в здравеопазването в Перник?
Positive blood test result for the new rapidly spreading Coronavirus, originating in Wuhan, China

Ще доведе ли пандемията от COVID 19 до кадрови промени в здравеопазването в Перник?

Драстично увеличилите се заразени с коронавирус в пернишко през последните две-три седмици,  наистина упражни голям натиск върху здравната система както в страната, така и в Перник. Трябва да си признаем, че „заслугата” за това си е наша- на всички жители на областта. Не ни се вярваше, че тази зараза е толкова опасна и определено подценихме елементарните противоепидемични мерки- носене на маски, дистанция, поддържане на стриктна хигиена. Не си взехме урок от месеците март, април и май, когато пандемията ни подсказа, че, ако я подценим, ще платим скъпо. Вместо Министерството на здравеопазването да разработи ясна програма за превенция и подготовка на здравната система за есента, когато се знаеше, че пандемията ще ни удари с още по-страшна сила, то пропиля лятото. С настъпването на есента, както се очакваше, пандемията се завърна с нова по-голяма сила и, естествено, ни завари неподготвени. Липсата на ясно разписани правила как да се процедира, когато човек е заразен с коронавирус, стана причина за хаоса в някои райони на страната, където заразени с коронавирус трябваше да чакат с часове в линейки, докато стане ясно къде може да бъдат настанени за лечение.

За радост, в Перник нямаме до сега такива фрапиращи случаи на липса на организация в здравеопазването. Когато обаче броят на заразените се увеличи драстично, логично се появи въпросът- къде ще бъдат лекувани. По предварителни указания от МЗ бяха определени ограничен брой легла за болни от коронавирус в двете държавни болници в града, които бързо се запълниха. Министерството на здравеопазването, очевидно пропусна да вземе предвид факта, че в нашата област бяха закрити болниците в Трън, Брезник и Радомир. Така се оказа, че близо 124 000 човека в областта/ по стари статистически данни/ имат възможност да се лекуват само в МБАЛ”Р. Ангелова”, Белодробната болница и частната болница „Свети Георги”. Другата им възможност е столицата, която за радост е близо до Перник. Дали обаче на всеки жител на областта е по джоба да хукне да се лекува в столицата и дали ще му бъде обърнато внимание в тази напрегната ситуация е друг въпрос.  Давайки указания за разкриване на повече легла, предназначени за лечение на болни с COVID19 от страна на МЗ, очевидно те трябваше да са за сметка на леглата, предназначени за спешни случаи. Затова беше напълно обяснима реакцията на завеждащия отделение в МБАЛ”Р. Ангелова”- д-р Василев, който зададе риторично въпроса- къде ще се лекуват останалите болни в областта, които не са малко.

Вярно е, че в условията на пандемия трябват бързи и адекватни управленски решения в здравеопазването, които да са ефективни. Директорите на здравните заведения в града са поставени под голям натиск. Те трябва да организират в тази трудна ситуация приемането и лечението на болните от коронавирус и заедно с това да не лишат от здравеопазване и останалите жители на областта.  Решаваща роля при вземането на  решения, касаещи здравеопазването в условията на пандемия, има Регионалната здравна инспекция в Перник. По думите на кметовете на шестте общини, решенията за налагане на рестриктивни противоепидемични мерки в повечето случаи РЗИ е вземала съвместно с кметовете. Вярно е, обаче, че има и решения, които не бяха напълно адекватни на ситуацията в общините.

Дали ще има кадрови промени в здравеопазването в Перник, ще покаже бъдещето. С оглед на тръгналите слухове за отстраняването на сегашния директор на РЗИ д-р Юри Торнев, това със сигурност няма да стане в близките две седмици, тъй като той е в болничен отпуск.

Едно е сигурно, който и да застане начело на РЗИ или на някоя от болниците в града, няма как да реши с вълшебна пръчка твърде големите проблеми в здравеопазването- липсата на кадри, увеличаването на заразените медици, недостига на лекарства и лични предпазни средства, недофинансиране на държавните болници. Дали директорите на здравните заведения ще премълчават тези проблеми, за да си спестят критиките от управляващите или ще алармират, търсейки съдействие за решаването им, с това проблемите няма да се решат и здравеопазването както в града, така и в страната няма да се подобри.