Въвеждат маските в клас. Вижте от кога!

Въвеждат маските в клас. Вижте от кога!

Маските стават задължителни в класните стаи за учениците от 5-ти до 12-ти клас и препоръчителни за учениците в начален етап. Тази мярка e по предложение на всички социални партньори. Тя ще влезе в сила от 30-ти ноември, когато по график в класните стаи ще се върнат всички ученици.

За приемането на новата мярка се обединиха и социалните партньори, и министърът на образованието Красимир Вълчев.

Масово родители и ученици не подкрепят задължителното носене на маски в час, показва проучване на директорските организации в сферата на образованието. Пак според същото проучване обаче, почти всички директори и учители са на мнение, че маските за ученици трябва да са задължителни. Като причина за това те отчитат сериозния ръст заболели педагози. За това и преподавателите внесоха предложение в МОН маските да са задължителни. Оттам приеха мярката.

По план след 27-и ноември всички ученици ще се върнат в класните стаи, но по график. Така в училищата дневно ще са около 50% от децата. Именно затова и носенето на маски ще е задължително.

„Ще бъде задължително за учениците от 5-ти до 12-ти клас, препоръчително за тези от 1-ви до 4-ти клас. Това е единстевния начин да запазим учителите живи”, заяви Диян Стаматов, който е председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България /СРСНПБ/.

Задължителното носене на маски от учениците е единствения начин учебният процес да протича безопасно за учителите, категорични са от директорските организации в системата на образованието. Родителите обаче са скептични и се съмняват, че не се знае чисто практически дали ще е възможно това, иначе, като идея за защита на учителите, е добра.

Според педиатри, мярката ще е неефективна, ако децата носят само по една маска на ден в училище. Те припомнят, че: „Всеки родител трябва да сложи три маски в едно чисто найлоново пликче и детето да се научи на всеки два часа да ги сменя, иначе може да има обратен ефект, защото те се напояват със слюнка, с влага, а се знае, че където има топлина и влага има микроорганизми, които се развиват много буйно”. Освен това, според педиатрите,  проблем с дисциплината при най-малките няма да има. Но буйните тийнейджъри едва ли ще бъдат толкова дисциплинирани и няма да правят номера.