Древни църкви и красива природа – гордостта на брезнишкия край

Древни църкви и красива природа – гордостта на брезнишкия край

Част от старините днес са сред любимите маршрути на туристите

Множество църкви от различни епохи и прекрасна природа – с това се гордее районът на град Брезник. В наши дни някои от старините тънат в забрава и единствено нащърбените им руини напомнят за някогашния им разцвет. Други са устояли на времето и историческите превратности и днес са част от маршрута на по-любознателните туристи.

Повече от 30 църкви и манастири са осеяли околностите на града. И около всеки от тях витае легенда за възход и разруха. Любопитното е, че голяма част от тези християнски светини са построени след падането на България под Османско владичество.

Наистина имаме много храмове от ранните периоди на османското нашествие. През 15-17 в. при нас продължават да се изграждат черкви, кипи активно строителство – разказва Милена Карамфилова от РИМ-Перник. – От една страна защото това е било вид отпор срещу чуждата власт и вяра. От друга страна, хората в по-отдалечените и изолирани населени места, успявали за заобиколят забраната и да издигнат тихомълком своите православни храмове и манастири. Властите разрешили да се възстановяват стари църкви, но не и да се строят нови. Затова хората са ги изграждали буквално за седмици, а после ги представяли като старинни, все едно, че били там от незапомнени времена.“

Средновековната църква „Св. Петка“ е известна като перлата на град Брезник. По време на Османското владичество тя е била опожарена, но през 1811 г. е възстановена в целия й блясък. Достигналите до нас фрески са от 18-19 век. В двора има експозиция с артефакти от различни епохи, открити в околностите

Сред най-популярните дестинации за религиозен туризъм е действащият Църногорски манастир край село Гигинци, основан още през 11 век. Бил е опожаряван и после възстановяван, а днес можете да се възхитите на старите му стенописи и да нощувате в някоя от ремонтираните монашески килии.

През 17-18 век районът на Брезник бил притегателен център за изявени зографи и строители. Тук почти всяко село си има стара църква още от Османското владичество. Като Банище, например. Красиво изписаният му храм се кипри в края на селото. Издигнат е по време на Втората Българска държава и е бил част от богат манастир. Подобно на останалите, и той е бил опожарен, но през 19 в.  възкръсва, като феникс от пепелта, за да поддържа вярата жива.

В Брезнишко се натъкваме и на още по-стари християнски светини. Билинската света обител „Св. Архангел Михаил“ е основана преди близо 1000 години. А през 14 век тук вече се простира голям манастирски комплекс с красиво изписана църква. Днес се е запазил само храмът с фреските, който се реставрира с идеята да бъде превърнат в спирка от поклоннически туристически маршрути.

Любителите на старините са очаровани от мистиката на древните оброчища и от тайнствените средновековни кръстове, свързани с присъствието на богомилите, катарите и тамплиерите по тези земи. А какво да кажем за храм-кладенеца при брезнишкото село Гърло? Предполага се, че е от края на 12 в. пр. Хр. Някои смятат, че представлява древен слънчев календар, други – че е бил използван История и природа вървят „ръка за ръка“ в Брезнишко. Няма как да посетите църквата „Св. Петка“ и да не отскочите до близкия извор „Желязна вода“, от който блика минерална вода с ръждив вкус и цвят, но с вълшебни лечебни свойства. Или да посетите село Банище и да не се разходите до земните пирамиди, скрити с малка горичка в околностите. Да не говорим за красивите природни картини на Брезнишко, които предизвикват фотографи, художници и пътешественици по всяко време на годината. като астрономическа обсерватория./БНР