Днес най-важното е строгото спазване на дисциплината и мерките!

Днес най-важното е строгото спазване на дисциплината и мерките!

Епидемичната обстановка в Пернишка област е доста усложнена, тъй като от една седмица вече сме в т.н. наречена червена зона. Това означава, че сме със сериозен брой случаи на заразени с корона вирус. В последните три дни на миналата седмица – петък, събота и неделя, има 122 положителни случая. Средно това са по 40 случая на ден, което за нашата област не е малко като се има предвид, че ние не сме голям регион – населението е около 120 000 жители. В двете болници, поемащи по-тежките случаи на корона вирус, има не малко пациенти. В Белодробната са 18, в МБАЛ „Рахила Ангелова“ са 30. А това е доста сериозно натоварване, още повече, че в двете лечебни заведения се настаняват и други пациенти, нуждаещи се от спешно настаняване – туберкулоза, инфаркти, инсулти и други.

Такава беше картината, която обрисува директорът на пернишката РЗИ д-р Торнев в първия работен ден от седмицата.

Разговорът ни с него тръгва от притесненията на перничани, че могат да останат без адекватно лечение след реорганизацията на двете вътрешни отделения, които вече поемат потока пациенти с корона вирус.

– Основателни ли са тези страхове, д-р Торнев?

– Няма причина за паника. С моя заповед, на база министерско разпореждане, от миналата седмица е спрян плановият прием на болни и плановите операции за срок от 14 дни. Иначе животоспасяващото лечение и животоспасяващите операции си продължават и перничани не бива да се притесняват в това отношение.

-Как се справя екипът на РЗИ в тази изключително усложнена обстановка?

-Ситуацията е наистина много тежка. Служителите на РЗИ са изключително натоварени, защото, освен че трябва да си вършим ежедневните стандартни задачи, които са ни вменени като институция, извършваме и допълнителна като обем дейност във връзка с пандемията – взимаме проби, връчваме предписания, извършваме проверки и епидемиологични проучвания , осъществяваме здравен контрол и на ГКПП – Стрезимировци, където имаме екип. Хората са повече от уморени, но сме на своя пост. И  продължаваме да работим, защото сме водещата институция по време на епидемия. Изключително благодарни сме на Областната дирекция на МВР и лично на комисар Димитър Попов, които ни помагат при проверките, особено при лицата, поставени под карантина. На последния Областен кризисен щаб бе взето решение да се включат всички институции с контролни функции на областно ниво – Инспекцията по труда, БАБХ. Гражданите трябва да знаят, че проверяваме и ще продължим да проверяваме. Всеки ден хващаме нарушители на карантинните мерки и правим протоколи и актове за нарушения. За моя радост те намаляват, но все пак има хора, които не спазват наложените противоепидемични мерки. Аз призовавам жителите на региона да бъдат дисциплинирани и да не си позволяват да ги нарушават, защото натискът върху двете ни болници, лекуващи болни от Ковид 19 е много голям. Там колегите  са на предела на силите си и ако сме по-дисциплинирани, ще облекчим тях. А гражданите с грипоподобни симптоми да се обръщат към личните си лекари за съвет и лечение, за да не натоварват двете болници. По наша информация сега там се карат и пациенти с по-лека симптоматика и могат да се лекуват в домашни условия. Не трябва да пропускаме и натовареността на екипите да ЦНСМП –те също са 24 часа на линия и са включени в борбата с корона вируса – оказват помощ на място, транспортират болните . Но всичко си има предел. Най-вече човешките възможности.

-Имате ли впечатление как се приемат допълнителните ограничителни мерки?

-Решението за допълнителни ограничителни мерки за 14-дневен период бе взето по предложение на РЗИ на последното заседание на Областния кризисен щаб миналата седмица. Аз разбирам притесненията на някои представители на бизнеса, че наложените ограничения ще се отразят върху финансовите им резултати, но мисля че по-добре е да бъдат изтърпени две седмици, отколкото да се стигне до тежката картина на много европейски страни, където мерките са вече наистина драстични. При нас те са съвсем навременни, и пак напомням – само дисциплината по отношението на спазването им може да намали броя на заразените и да ни извади от червената зона, а и ще намалим натиска върху здравните заведения и системата на здравеопазване като цяло в региона. Вирусът не може да ни избегне, въпросът е да преминава по-плавно.

– Мнозина търсят допълнителна информация относно самото заболяване и картината в региона. Как вие помагате в тази насока?

– Екипът на РЗИ е на разположение на гражданите по всякакви въпроси. На телефоните на дежурните инспектори, които могат да се видят на страницата на РЗИ,  а и на специалистите от инспекцията през работно време, гражданите могат да направят своите запитвания и да получат адекватни отговори. На тяхно разположение е и електронната ни поща. Предстои да създадем и фейсбук страница, чрез която информацията ще стига до гражданите по-бързо и ще имаме и обратна връзка. Така ще бъдем по-експедитивни в обмяната информация в днешната динамична обстановка.

-При тази натовареност на екипа ви имате ли нужда от помощ и получавате ли я?

-Както казах, ние работим в абсолютен синхрон с колегите от Инспекцията по труда и БАБХ, но получаваме съдействие и от полиция, пожарна, областната управа, кметовете на общините от региона. Искам специално да благодаря на кмета на Перник Станислав Владимиров за помощта, която ни оказва с автомобили, защото в последните дни при 122 положителни проби за наличието на корона вирус и средно трима души контактни на всеки лепнал заразата, това са 360 предписания, които трябва да бъдат връчени. Заради недостига на наш транспорт, ние се обърнахме за помощ към кмет, ОДМВР, пожарната. Така че работим с всички структури на областно и общинско ниво, за да успяваме.

– Нека се върнем към преструктурирането на двете отделения в  пернишката МБАЛ „Рахила Ангелова“. Има ли опасност болните, лекувани там  преди реорганизацията, да останат без лечение, тъй като нашата лечебница, както заяви д-р Васил Василев, няма договор със столични клиники, за да поемат те нашите болни?

– Няма нужда от такъв договор. Всеки спешен случай се приема безотказно от всяка една болница. А иначе, след като регионът ни попадна в червената зона и плановият прием бе спрян, смятам, че няма опасност болни, нуждаещи се от спешна помощ,  да не бъдат хоспитализирани. Ако ние не можем да се справим с конкретен случай, болните се транспортират до болниците в София, които са на по-високо ниво. Припомням още веднъж, че двете вътрешни отделения са преобразувани като сектори към Инфекциозно отделение на база заповедта на министъра на здравеопазването, според която преминаване на над 120 на 100 000 души заболеваемост, а при нас тя е 260, трябва минимум 10 процента от леглата да бъдат преобразувани за лечение на болни с Ковид 19. При пълен капацитет разполагаме с 84 легла в областната болница и 50 в Белодробната за такива пациенти. Специализираната кардиологична болница „Св.Георги“ също ще предостави 10 процента от легловата база за случаи на корона вирус. Надявам се, че ще се справим и няма да се наложи да разширяваме бройката на определените със заповед на министъра легла. Затова още веднъж апелирам да се спазват мерките! Всички виждаме какво се случва в цяла Европа. Ако сме дисциплинарин няма да стигнем до тежките случаи

– Достатъчни ли са специалистите и средния медицински персонал в пернишките здравни заведения в тежката ситуация днес?

– Признавам, че в това отношение картината е тежка. Не е тайна, че персоналът е основният ни проблем. Защото легла като мебел имаме, но именно персонал няма. Не стигат и лекари, и медицински сестри, а тези, които са на работа, са на предела на силите си, защото вече осем месеца работят при екстремни условия. Малка глътка въздух имхме през лятото, но сега обстановката става много сериозна. Търсим и доброволци. Обръщам се към всички наши пенсионирани колеги – лекари, медицински сестри, фелдшери, акушерки, които имат възможност и желание – да помогнат на нашите болници. Търсим и доброволци, които, макар и почасово, могат да помогнат в хигиенни и други дейности в нашите болници.

-Има ли напуснали заради заразата медици?

-Не. Всеки се притеснява и трябва да се притеснява за живота си- Но в крайна сметка всичко е въпрос на морал, на съвест и колегиалност, когато става дума за хора от медицинския свят. Трябва да си помагаме взаимно – медици и граждани, за да излезем все пак по-бързо от тази корона криза и да се върнем към нормалния си живот.

Но още веднъж апелирам – хора, спазвайте ограниченията. Грижете се за себе си, защото така ще помогнете и на медиците ни.