Роми от квартал „Васил Левски” в Перник се разбунтуваха, заради спирането на питейната вода от страна на „В и К”

Роми от квартал „Васил Левски” в Перник се разбунтуваха, заради спирането на питейната вода от страна на „В и К”

Сигнали за течаща питейна вода на воля от блокчетата, обитавани от ромски семейства в кв. „В. Левски”, срещу пункта за прегледи  на КАТ, получаваме на нашия имейл от няколко дни. Според жители на кв.”Калкас”, питейната вода бликала от вече разрушения блок №13 в кв.”В.  Левски”, който преди време се запали.

Репортерската ни проверка показа, че наистина от блокчетата срещу пункта на КАТ тече вода от две места. Едното е от вече разрушения блок №13, а другото място е от шахта, под блок №12 в кв. „В. Левски”. Ромите, обитаващи блок №12 ни показаха шахтата, от която тече питейна вода. „Така е отдавна и никой не взима мерки. Газим кал, а зимата всичко в района замръзва”, ожалиха се те

Сигнализирахме веднага управителя на „В и К” инж. Борислав Иванов. Той ни информира, че ромите, които  обитават тези блокчета ползват вода без да плащат от много време, защото нямат водомери. Въпреки това инж. Иванов увери, че течовете на питейна вода в квартала ще бъдат спрени. Още същия ден /29.10.2020 г/, единият от течовете- от разрешения блок №13 беше преустановен.

Намерението на водоснабдителното дружество, според инж. Иванов, е да се сложи ред и обитателите на тези блокчета да ползват законно вода, която да си заплащат. Предприетите крути мерки от страна на „В и К” в района, със спиране на водата, обаче доведе до разпалване на недоволство сред ромите в района в събота. Дори се е стигнало до намесата на полицията, според живеещи в кв.”Калкас”.

Днес стана ясно, че преди обяд в сградата на „В и К” се е състояла среща между ръководството на дружеството и представители на потърпевшите от кв.”В. Левски”. По информация от ръководството на „В и К”, на срещата е било взето решение да се даде едномесечен срок на живущите в  блокчетата в кв.”В. Левски” да подпишат споразумения с водоснабдителното предприятие и си поставят водомери за отчитане на консумираната вода. Крайният срок за това е 2 декември. Ако в този срок не бъдат изпълнени договорените условия, „В и К” отново ще спре питейната вода в района, докато обитателите в кв.”В. Левски” не започнат законно да ползват питейна вода.