Пернишка народна певица е втората българка в „Борат“2

Пернишка народна певица е втората българка в „Борат“2

Втора българка участва в „Борат“ 2 – продължението на скандалната комедия, с която Саша Барън Коен преди 14 години се прочу по света. След като тук и сега целият Холивуд извиси хор в суперлативи за Мария Бакалова, която играе дъщерята на щурия казахски репортер и обяви, че е достойна за „Оскар“, всички са във възторг и от гласа на Дияна Василева, който звучи в саундтрака на лентата. Тя е била поканена от хората в екипа на брата на Саша Барън Коен, който е автор на музиката в „Борат“ 2 и е записала вокалите си само за 5 часа, вместо за 3 дни, както е било предвидено. Неслучайно самата Лиса Джерард, с която Дияна Василева са партнира като участник в „Мистерията на българските гласове“, нарича младата дама „момичето от планината“.

26-годишната певица от Перник от малка е обречена на изкуството. „Татко и дядо са самородни музиканти. Като дете пеех с тях в моето село Гигинци и така започнах да разучавам местния автентичен фолклор“, разказва тя. После се обучава в детската школа в Перник, музикалното училище в Котел, пловдивската музикална академия. Дияна Василева успешно се изявява на най-престижните форуми за млади изпълнители на народна музика у нас: „Мост между поколенията” – Търговище, „Орфеево изворче” – Стара Загора, „Фолклор без граници” – Добрич и други. Носител е на първа награда за вокално изпълнение от международния фестивал в Закопане, Полша.

През 2015-а. Дияна влиза в българската етногрупа „Оратница”. Същата година заедно с още 4 изпълнителки от ансамбъл „Тракия” е поканена на няколко концерта на Крис Корнел. През 2016 г. заедно с гъдуларя Борислав Гълъбов участва в записите на албума „Ethnolab” на прочути датски музиканти./Стандарт