С 300 лева еднократно ще бъдат подпомогнати собствениците на прасета в общините Перник и Брезник

С 300 лева еднократно ще бъдат подпомогнати собствениците на прасета в общините Перник и Брезник

Собствениците на лични стопанства тип “заден двор” в общините Брезник и Перник, които доброволно са усвоили месото от нерегистрираните си животни в 20-километровата санитарна зона около свинекомплекс “Цема” ЕООД, с. Петърч, община Костинброд, ще бъдат подпомогнати с по 300 лв. за почистване и дезинфекция на обектите си. Средствата се отпускат от правителството с цел недопускане разпространението на Африканска чума по свинете в региона.

Това стана ясно днес на поредното заседание на Областната епизоотична комисия, водена от заместник областния управител Васил Павлов.

Със срок до днес двете общини от област Перник трябваше да предадат окончателните списъци за съответните обекти в Областна администрация. Същите ще бъдат заверени от областния управител Ирена Соколова, заедно с подписите на кметовете, кметските наместници на съответните населени места и официалния ветеринарен лекар.

По данни на община Брезник броят на домашно закланите прасета е общо 79, разпределени, както следва: град Брезник – 51, отглеждани в 27 обекта, с. Красава – 2, отглеждани в 1 обект, с. Долни Романци – 7 в 2 обекта, с. Бабица – 2 в 2 обекта, с. Арзан – 10, отглеждани в 6 обекта, с. Гоз – 7, отглеждани в 2 двора.

Предстои община Перник също да представи обобщени актуални резултатите от въведената мярка.

Към момента всички набелязани и предприети действия от страна на Областната епизоотична комисия се изпълняват, докладваха институциите. Проведени са заседания на общинските епизоотични комисии, на много места са проведени срещи с жителите на населените места в общината, на които е разяснена опасността от възникване на огнища на заболяването и мерките срещу разпространението на АЧС. Стопаните са информирани да не хранят с отпадъци домашните свине, месото за консумация да преминава през термична обработка, от прясното месо за лична консумация да не се произвеждат сурово-сушени продукти, страничните отпадъци да се заравят на дълбочина, която да не позволява изравянето им от други животни.

Всички общини в областта уверяват, че са изпълнили разпорежданията на областния управител и компетентните органи.