Перник сред петте общини–отличници по санирането

Перник сред петте общини–отличници по санирането

Националната програма за саниране (за енергийна ефективност) ще бъде възстановена през следващата година, съобщи премиерът Бойко Борисов. Той уточни, че все още се обмислят изискванията и параметрите й.

Докъде стигна програмата за саниране?

1669 многофамилни жилищни сгради вече са обновени по Националната програма за енергийна ефективност от нейния старт до края на март тази година. Общо 2022 сгради в цялата страна имат сключени договори за целево финансиране с Българската банка за развитие (ББР), съобщи на 13 април т.г. МРРБ. Извършват се (към посочената дата) строително-монтажни дейности по 138 сгради. 91 са на етап техническо обследване, за 7 е обявена обществена поръчка за техническо обследване и обследване за енергийна ефективност, а още 100 са с обявена обществена поръчка за строително-монтажни дейности. По 17 сгради няма започнати дейности.

В общините Бургас, Благоевград и Пазарджик са обновени и с въведени мерки за енергийна ефективност всички жилищни блокове със сключени договори за целево финансиране. В Бургас завършените сгради са 205, в Благоевград – 143, а в Пазарджик 41, отбеляза МРРБ. Сред останалите общини, където има сключени договори за целево финансиране с ББР по програмата, с най-много въведени в експлоатация блокове са Хасково – 82, Стара Загора – 72, София – 55, Пловдив – 50 и Перник 40.

В началото на месец март беше съобщено, че МРРБ ще отпусне допълнително близо 13 млн. лева чрез ОП „Региони в растеж“ (2014-2020 г.) за енергийна ефективност на многофамилни жилищни и обществени сгради в 28-те малки общински центрове в страната, бенефициенти на програмата по мярката „Енергийна ефективност в периферните райони“.