МЗ ще удължи срока за придобиване на специалност  от общопрактикуващите лекари

МЗ ще удължи срока за придобиване на специалност от общопрактикуващите лекари

Министерството на здравеопазването ще предприеме законодателна инициатива за удължаване с четири години на срока за придобиване на специалност „Обща медицина“ от общопрактикуващите лекари. Причината е, че част от тях са специализанти, но без придобита специалност и трябва да им се даде време да довършат обучението си.

По данни на МЗ и НЗОК няма лекар, който да не е зачислен за обучение. Общо лекарите, които нямат призната специалност, са 568 или 13 % от всички общопрактикуващи. Те са интересно разпръснати. В Благоевград има 44 практики на лекари с непризната специалност, във Варна – 43, а в София – 129. 122 от тези 568 сега ще се явят на държавния изпит за специализанти по „Обща медицина“  още през май и процентът сериозно ще намалее“, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Радващото е, че в област Перник само 2 са лекарите без призната специалност и те живеят в София. Това информира д-р Борис Косеров- председател на сдружението на общопрактикуващите лекари в Перник. Той поясни, че наскоро е получено писмо от МЗ, в което се предоставя възможност на лекарите, които не са придобили специалност, да направят това. „Ако те са преминали модулите: ”обща медицина”, „вътрешни болести” и детски болести” без проблем могат да придобият специалност и да си удължат практиката”, поясни д-р Косеров.

„Проблемът с практиките на общопрактикуващите лекари възниква периодично и вероятно има причини за това. Имаше един срок, който беше заложен първоначално в закона, в който лекарите със собствени практики, трябваше да защитят специалността си по „Обща медицина“.  Повечето колеги обаче се възползваха от старите правила, преди да влезе европейската директива в сила, според която не може да се разкрие практика без тези специалност, а по стария ред се признават само практиките на тези, които имат „педиатрия“ и „вътрешни болести“. Веднъж вече имаше удължаване на срока за пререгистрация  – 5 години, който изтича тази година. През това време се проведе кампания, която според мен даде много сериозен резултат“, каза още той.

Д-р Пенков подчерта, че всички джипита, след като са зачислени за обучение, могат да открият практика по друг член от закона, докато тече тяхната специализация.

„Достатъчно е да покажат какви колоквиуми и модули им остават.  Има лекари обаче, които работят в отдалечени и труднодостъпни райони и за тях е трудно да оставят пациентите си и да специализират. Ако бъде заличена практиката му дори за малко, ще бъде проблем за хората. Затова срокът за пререгисрация е удължен“, каза още д-р Пенков.