Трънското ждрело и легендата за невъзможната любов

Трънското ждрело и легендата за невъзможната любов

Една от най-прочутите легенди за приказно красивото Трънско ждрело е свързана с  невъзможната любов. Младеж и девойка се обрекли един на друг, но момичето било много богато, а момчето тънело в бедност. Майчина клетва превърнала двамата влюбени в две скали, обречени да са близо един до друг, но никога – заедно. Столетия наред камъните плачели, а от сълзите на нещастната им любов се родили водите на река Ерма.

Според друга легенда, самият Архангел Михаил разсякъл скалата със своята секира, за да свърже двама влюбени, които огромната скала разделяла.

Трето предание разказва за манастира „Св.Петър“, който се намирал на върха на ждрелото.

Един монах се замонашил там. На 40-ия ден  от поста и молитвата му се явил Архангел Михаил и му казал, че заради неговата служба към Бога ще направи добро на хората и ще разцепи скалата, за да може водата да се оттича по-лесно.

Но не само заради магията на приказните легенди, но и заради божествената красота на ждрелото, то е най-посещаваният туристически обект в Трънско. Още навремето, когато Алеко Константинов посетил Трънския край, той възкликнал: „Швайцария!!!“.

Само това лято броят на посетителите е над 3000 в организирани групи и още толкова, дошли на индивидуално посещение.

Причудливото място е на около 70 км от София, близо до град Трън и село Ломница, а дотам се стига по хубав асфалтов път. На 3 км от града е началото на Трънската екопътека, където можете да оставите колата си и да продължите пеш.

Маршрутът започва от новия парк, изграден на входа на природната забележителност. Върху площ от 5 дка са построени 10 беседки, съоръжени с барбекюта, детски кътове с пясъчници, места за къмпингуване. Така че, ако искате само да си направите пикник с децата, можете да останете в началото на парка, край реката. Красивият кът е достъпен за инвалиди.