ЕП гласува забраната на двойния стандарт за храните

ЕП гласува забраната на двойния стандарт за храните

 Българите трябва да се зарадват на голям успех. Европарламентът ще обсъди окончателната забрана за двойния стандарт при храните, а утре тя ще бъде гласувана. „Това наистина е голям успех. Защото аз водя тази кампания от 3 години. И в началото имаше даже отричане на този проблем. От тогава извървяхме много дълъг път”, заяви омбудсманът Мая Манолова пред „Здравей, България“ по NOVA. Тя призова българските евродепутати да присъстват на обсъждането и утре да гласуват „за“ забраната.

Манолова призова утре всеки един български евродепутат да гласува против съществуването на двойните стандарти. Това е българска кауза.

Колкото и големи да са интересите на компаниите да влагат евтини съставки, а да продават на големи цени, институциите ще застанат зад гражданите, каза тя.

Омбудсманът отказа да коментира двата варианта на листата за евроизборите на БСП – този на лидера Корнелия Нинова и окончателния. „„Партийни листи не коментирам. Моята намеса би била възможна само, ако правото на български гражданин да бъде избиран е накърнено”, коментира Мая Манолова. Според нея най-важното е какво доверие ще спечелят тези листи на вота.

Общественият защитник допълни още, че жителите на „Лозенец“ все още са притеснени, въпреки че строежът на „Златен век“. Манолова е категорична, че „Апартаментгейт“ показва не само морален, а и законов проблем.

За искането на КРИБ за отлагане на ТОЛ таксите тя посочи, че няма яснота какви повишения ще има в цените на хранителните стоки с въвеждането на тол системата.

Това е един от случаите, в които интересите на потребителите съвпадат с интересите на работодателските организации и транспортните фирми. Според изследвания с 50% ще се увеличат транспортните разходи при доставките на суровини и на готови стоки. Ако властите не са наясно с крайните ефекти от въвеждането на тол системата и толтаксите, най-нормално би било  да отложат нейното влизане в сила“, коментира тя.