Деца от училището в Тева станаха актьори в пернишкия театър

Деца от училището в Тева станаха актьори в пернишкия театър

Деца от ОУ „Св. Константин Кирил Фолософ”  в кв. Тева бяха първите, дошли да видят изложбата на театрални костюми, декор и реквизит, с която започнаха празничните прояви, посветени на 100 г. юбилей на пернишкия театър.

Експозицията, която е подредена във фоайето на Двореца на културата, представя театрална костюми от емблематични представления на театъра. Тя ще остане до края на седмицата, за да могат повече перничани да я видят.

Учениците от училището в Тева посещават клуб по интереси, свързан с театралното изкуство. Те получиха разрешение да облекат някои от костюмите, което бе най-вълнуващо за тях.

Другата изненада в седмицата на театъра е днес, 26-ти март. Тя е с участието на учениците от Езиковата гимназия „Симеон Радев“, които са написали есета за пернишкия храм на Мелпомена под мотото „Театърът – второто злато на Перник“. Най-добрите ще бъдат наградени от директора Иво Горчев. Авторите на творбите ще получат безплатни билети за представления до края на годината.

На 27-ми март е тържествената церемония по повод 100-годишнината на театъра и ще започне в 17 часа с дефиле, в което ще участват актьори, режисьори и драматурзи. След това церемония ще продължи във второ фоайе на Двореца, където ще бъдат връчени награди в две категории – на институции – на кмета на Община Перник, на Министерство на културата, на държавата в лицето на Областния управител и на президента Георги Първанов. Финалът на вечерта ще бъде поставен с премиерното представление „Енергични хора“ от Василий Шукшин. Пиесата ще започне в 19 часа в театралния салон „Георги Русев“.