Зацикли градежът на новата черква в Радомир

Зацикли градежът на новата черква в Радомир

През 2015 година, на връх светлия християнски празник Благовещение, на тържествена церемония в Радомир, бе положен първият камък в основите на новата църква. Тя ще носи името „Свето Благовещение”. Тържествен водосвет на мястото, където ще бъде изграден божият храм отслужи Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. Тогава на тържествената церемония по повод първата копка на храма присъстваха протосингелът на Софийската света митрополия- Ангел Ангелов, архиерейският наместник на радомирска околия- отец Иван Плочарски, кметът на Радомир – Пламен Алексиев, общински съветници, представители на бизнеса.

„Храм се строи трудно, винаги възникват разни непредвидени случки, винаги разни обстоятелства възпрепятстват градежа. Това е напълно естествено и не трябва да ни обезкуражава, а напротив”, каза Браницкият епископ Григорий, който поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество патриарх Неофит.

Двама духовници положиха камъка в земята, а до него бе пусната метална капсула с документ, подписан от Браницкия епископ, кмета на Радомир и всички отци. След това камъкът бе затрупан със земя, а отгоре бе сложен християнски дървен кръст с изписано на него името на новия храм „Свето Благовещение” и датата 25 март 2015 година.

„Новият храм трябва да бъде построен с дарения в рамките на 3 години. До момента е събрана вече не малка сума. Очакваме в набирането на средствата да се включат фирми, граждани, юридически лица. План-сметката е на стойност около 300 000 лева. Надявам се, че с общи усилия ще съберем по-голямата сума за изграждането на храма”, заяви тогава радомирският градоначалник Пламен Алексиев.

Нов храм в Радомир са искали да строят още през 1952 г., но църковният имот, предназначен за това, е отчужден от „народната власт“ и присъединен към двора на съществуващия електротехникум.

Идеята се подема отново през 1992 г., когато Църковното настоятелство предоставя на общината църковен имот от 4 дка за разширяване на гробищния парк, а местната власт обещава да даде общински терен за построяване на нова черква, но през годините заменката така и не била доведена до край. Идеята е възобновена след земетресението от май 2012 г., когато Радомир също беше силно засегнат.

Кметът на общината бе сред най-активните спонсори, но заради недостигът на средства градежът зацикли, а храмът се строи единствено на базата на доброволни дарения. Сега дамите от общинската структура на управляващата политическа сила  ГЕРБ дадоха начало инициатива за набиране на средства за доизграждането на храма „Св.Благовещение” в града. „Инициативата стартира с изработването на икони с благотворителна цел, за всички християнски празници, първият от който е Благовещение“, сподели общинският ръководител на дамската организация в Радомир Любка Димитрова, която е и зам.кмет на общината.