Кръгла маса на тема „Цар Гаврил Радомир в българската история”  организират в Радомир

Кръгла маса на тема „Цар Гаврил Радомир в българската история” организират в Радомир

Кръгла маса на тема «Цар Гаврил Радомир в българската история» организират общинската управа и Общинския исторически музей в Радомир. Тя ще бъде проведена на 29 март от 14,30 часа в Младежкия културно-информационен център «Европа».

Съдейки по участниците в него, събитието се очертава като изключително интересно.

Посетителите ще могат да чуят експозетата на проф. д-р Пламен Павлов – преподавател при катедра «Стара и средновековна история» към Историческия факултет на ВТУ «Св.св.Кирил и Методий» във Велико Търново, зам.кмета на Столична община д-р Тодор Бобанов, проф.д.и.н. Станислав Станилов – заместник-председател на Парламентарната комисия по култура и медии при 44-тото Народно събрание, който е археолог и историк, доц. д-р Георги Николов – заместник декан на Историческия факултет на Софийския университет «Св.Климент Охридски», асистент Методи Златков от Националния археологически институт с музей на БАН, докторант Явор Митов от Регионалния исторически музей в Кюстендил и не на последно мястко – д-р Петър Николов –зам.министър нса нуката и образованието.

Всички те са специалисти – историци и археолози и тяхното учсатие е от изключителна важност, защото ще ни даде още информация за личността и периода на управление на цар Гаврил радомир, уточняват организаторите.

Радомир е среновековен град, изграден над праисторическо селище в местността «Вахово» над античнсо селище и некропол. Съществуването на Радомир като български град е отбелязано в Мрачната грамота на цар Иван Александър от 1347 година.

Градът никога не е променял името си. Легенди го свързват с първородния син на цар Самуил – Гаврил Радомир. Той е историческа фигура, която е символ на борбата за спасяването на българската държавност.

Всеки, койтко има интерес към историята, свързана с радомир, е добре дошъл, канят организаторите.