На разширена среща бяха обсъдени сигнали на жители на село Дивотино във връзка с концесионния договор на „Мин индъстри”

На разширена среща бяха обсъдени сигнали на жители на село Дивотино във връзка с концесионния договор на „Мин индъстри”

По инициатива на губернатора на Перник Ирена Соколова днес се проведе работна среща във връзка с постъпили сигнали от кмета и жителите на село Дивотино за извършване на въгледобив извън концесионната територия на фирма „Мин индъстри” ЕООД, находище „Пернишки въглищен басейн”.

В срещата взеха участие  зам.министърът на енергетиката Красимир Първанов, директорът на дирекция „Концесии“ Станислав Станков, директорът на областна служба „Земеделие“, представител на РИОСВ, представител на ОД на МВР Перник, представители на фирмата „Мин Индъстри ЕООД“, кметът Вяра Церовска, кметовете на Люлин и Дивотино, представители на инициативния комитет в село Дивотино.

„Това, което стана ясно на днешната среща е, че Миннодобивната фирма нарушава собствеността на частни имоти, на общински имоти, но това не противоречи на закона за концесиите , тъй като тази територия може да бъде очертана като територия за добиване на подземни богатства. Предвид факта, че жителите на Дивотино и Люлин не са сезирали досега за нарушаване на техни права,  не са предприети действия от областна служба Земеделие. И не са правени проверки, които да доведат до съответните санкции. Такива ще се направят в близко бъдеще“ – каза областният управител Ирена Соколова.

„В следствие на проведената среща, координирахме действията, както с обществеността, така и с всички институции, които участват в тази среща. И стигнахме до извода, че е необходима по голяма координация. Още следващата седмица ще се извърши една съвместна междуведомствена проверка, в която ще участват Министерството на енергетиката, РИОСВ, Областна дирекция „Земеделие” и полицията. С нея ще установим в коя от тези служби има нарушение на закона. Установим ли, че има нарушение, това ще бъде основание министерството да предизвика стъпки за преустановяване на концесията до отстраняване на нарушенията“ – каза зам.министърът.

„Смятам, че това беше среща, която ще доведе до справедливо и законно решение на проблема. С което ще успокоим хората и ще им дадем правото да се възползват от земите си. И ще вкараме в някаква степен в закона фирмата, която има право да работи, но там, където й е позволено“ – каза кметът Вяра Церовска.

Кметът на Дивотино заяви, че е оптимист и се надява и в бъдеще селото да го има. Той е категоричен, че трябва да има проверка и да се установи дали се спазва закона