Трънчанин на съд за пътен инцидент със загинал пешеходец

Трънчанин на съд за пътен инцидент със загинал пешеходец

Окръжната прокуратура в Перник е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу 41-годишния К.С. за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 3, б. „б” от Наказателния кодекс.

Обвиняемият е правоспособен водач на МПС, който има регистрирани нарушения и налагани административни наказания по Закона за движението по пътищата.

Трагедията, за която той сега се изправя пред Темида, се е разиграла десетина минути след полунощ на 10 декември 2016 година. К.С. управлявал собствения си лек автомобил „Фолксваген Голф“ по улица „Денчо Знеполски“ в Трън. Движел се към центъра на града със скорост около 56,84 км/ч., при максимално допустимата скорост за населено място и МПС от категория „В“ – 50 км/ч.

В района непосредствено до „Тошкино мостче“ обвиняемият шофирал плътно в дясната част на пътя, като по същото време на пътното платно за движение, в близост до тротоара, се намирал пешеходец – 24-годишният Б.Н. Макар че разполагал с възможността да го възприеме, да намали скоростта и да спре автомобила, К.С. не задействал своевременно спирачната уредба, нито заобиколил мъжа. Вследствие на тези действия на обвиняемия пешеходецът бил ударен с предната дясна част на бронята на автомобила. Пострадалият паднал върху капака на колата, ударил си главата в предното панорамно стъкло, след което бил отхвърлен на пътната настилка.

К.С. спрял автомобила и заедно с намиращ се наблизо свидетел на случилото качил Б.Н. в автомобила си, за да го транспортира до медицинско заведение. Обвиняемият откарал пострадалия пред сградата на Филиала на ЦСМП в Трън, но вместо да го предаде на дежурния лекар, го оставил на улицата и отпътувал. След това С. откарал автомобила на черен път в местността „Свети Илия“ в града, където го оставил и се прибрал в дома си.

Междувременно свидетелят на инцидента стигнал пеша до филиала на Бърза помощ в Трън, където открил изоставения Б.Н., който лежал на пътя пред стълбите на главния вход на спешния център. Били извикани служители на лечебното заведение, които с носилка го преместили в сградата и извършили преглед. Пострадалият бил транспортиран в УМБАЛСМ „Пирогов“ в София за лечение, където няколко дни по-късно починал.

От заключението на изготвената по делото съдебно-медицинска експертиза е видно, че смъртта на Б.Н. се дължи на тежка черепно-мозъчна травма и настъпилите от нея усложнения.

Според изготвената автотехническа експертиза, основната причина за настъпване на ПТП са неправилни от професионална гледна точка действия на водача на МПС – движението му плътно в дясната част на платното за движение при наличие на пешеходец там, най-вероятно поради отвличане на вниманието. Той е разполагал с възможността да спре преди мястото на инцидента, но не го е направил. В конкретния случай не скоростта, а движението на автомобила плътно в дясната част на платното за движение, при наличие на пешеходец там, е оказало решаващо значение за настъпването на пътното произшествие, отнело човешкия живот.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.