Отново стартират археологическите разкопки под Бърдото

Отново стартират археологическите разкопки под Бърдото

Отново започна набирането на общи работници за археологическите разкопки под Бърдото. Изпълнението на работата се възлага и финансира от най-големия инвеститор в община Брезник фирма „Трейс Рисорсиз”. Това информираха от дружеството. От там поясниха, че изпълнител на дейностите е Националният археологически институт с музей към Българската академия на науките.

Местата, които представляват интерес от археологическа гледна точка, са предварително посочени от експертите в тази област още на етапа на подготовка на инвестиционното предложение на „ТрейсРисорсиз“ за добив на полезни изкопаеми. При реализацията на минно-добивния проект в Брезник всяка дейност на посочените от специалистите места се извършва под наблюдение на археолози. Когато се установи, че за проучването на даден участък са необходими археологически разкопки, дейността продължава, чак след като експертна комисия констатира, че работата може да продължи.

Ръководител на проекта по разкопките тази година  е археологът от Регионалния исторически музей-Перник Филип Михайлов. Той има за задача да подбере и ангажира хората, които са изявили желание да работят на разкопките. Първата опознавателна среща с кандидатите за работа, които до сега са 161  се проведе на 15 март в зала „Военен клуб” на музея в Брезник. Повечето от тях вече са работили по разкопките и имат представа за естеството на работата, така че няма да имат нужда от предварително обучение и по-лесно ще навлязат в работата.

Тъй като се очаква разкопките да започнат от 8 април, по всяка вероятност в първата седмица на април ще се проведе още една среща с кандидатите за работа, на която окончателно ще бъдат утвърдени тези, които ще бъдат ангажирани по реализирането на проекта за разкопките. От „Трейс Рисорсиз” поясниха, че в реализирането на този проект ще бъдат ангажирани  общо 30 човека.

Археологическите  разкопки под Бърдото стартираха през лятото на 2016 година. Вторият етап на проекта започна  през 2017 година и с него на практика беше напълно проучен  първият участък от района на разкопките. За тази дейност само през първите две години инвеститорът в Брезник вложи над 300 хиляди лева.

 Информацията, както и експонати от откритите находки по време на археoлогическата дейност бяха публично представени пред обществеността на Брезник през пролетта на 2018 година и предоставени на Общината. Изложбата с най-интересните находки е на разположение на посетителите на Общинския исторически музей-Брезник.

 От самото  начало извършването на археологическите разкопки се финансира от фирма „Трейс Рисорсиз”.