Над 200 декара в трънско са под карантина заради зараза по картофи

Над 200 декара в трънско са под карантина заради зараза по картофи

Над 218 декара, намиращи се в землището на трънското село Вукан са под карантина заради зараза. Това става ясно от заповед на Областна дирекция по безопасност на храните-Перник, която може да се види на входа на Областна дирекция „Земеделие” в Перник и на Община Трън.

Заповедта е издадена на 8 февруари 2019 година. Тя  е във връзка със Закона за защита на растенията и Наредба за борба с бактериалното кафяво гниене по картофите, причинявано от бактерията Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al. Централната лаборатория по карантина по растенията също  е потвърдила заразата от бактериалното кафяво гниене. Заключението си лабораторията е направила въз основа на изследвана  контролна проба, която е била взета от картофи от сорта Сорая (на склад), които са били произведени на площ от 12,3 декара в местността „Делница“ в землището на село Вукан.

Въз основа на това, Областна дирекция по безопасност на храните-Перник е поставила под карантина за срок от 5 години площ от 12,3 декара в местността „Делница“ във Вукан. Поставената под карантина площ е била използвана за производство на картофи за консумация и преработка през 2018 година от нерегистриран в официалния регистър за фитосанитарен контрол на Областната дирекция по безопасност на храните производител. Той  използва склад в трънското село Мрамор, за който дирекцията е направила предписание да се дезинфекцира или фумигира под официалния контрол на фитосанитарни инспектори в срок до 15 март 2019 година. Земеделската техника, машините, превозните средства, съдовете и всички предмети, включително опаковките, които са били в контакт с картофите, които са произведени на поставената под карантина площ също трябва да се обеззаразят и дезинфекцират, се посочва в заповедта на ОД БАБХ Перник. 

В заповедта на ОД БАБХ са обявени и зони за вероятно заразяване и възможно разпространение с карантинния вредител, които са с различни площи и се простират на обща площ от около 206 декара. Площите са разположени в землището на село Вукан и се намират в местностите: „Под училище“, „Селище“, „Байчиница“, „Брод“ и „Делница“. За тези зони от Областна дирекция по безопасност на храните-Перник е наложена забрана за срок от 1 година, следваща годината на установяване на вредителя, да се отглеждат: картофи, домати, патладжан, пипер, други растения гостоприемници, различни от картофи и домати, в това число диви гостоприемници от семейство Solanaceae (Картофови) и растения от семейство Brassicaceae (Кръстоцветни). Забраната важи и за растения, за които има установен риск от разпространение на вредителя.

 Преди две години също беше обявена карантина на няколко  площи с картофи в община Трън. Заповедта на ОДБАБХ- Перник тогава беше обжалвана в съда. Магистратите обаче потвърдиха заповедта за карантината.