Безплатни прегледи за туберкулоза започва Белодробната болница в Перник

Безплатни прегледи за туберкулоза започва Белодробната болница в Перник

От 18 до 22 март 2019 г. „Специализирана болница за активно лечение на белодробните болести” в Перник  ще проведе безплатни прегледи за туберкулозa. Това информираха от ръководството на болницата.  Всеки, който желае може да посети здравното заведение и да си направи профилактичен преглед, без да е необходимо да притежава направление от личния си лекар.

Безплатните прегледи в пернишката болница се извършват в рамките на Кампанията „Седмица на отворените врати”, която се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към Министерството на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Инициативата се провежда във връзка със Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март, като тази година мероприятията в световен мащаб ще протекат под мотото: „Време е: за Свят без туберкулоза!”.
По време на „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се извършват допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.
Тази ежегодна проява е доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги.
По време на проведени кампании през месеците март, юни, септември и декември 2018 г. общо анкетирани за туберкулоза в страната са били 11 751, като на 6 935 в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 120 лица с туберкулоза и 359 лица с латентна туберкулозна инфекция, на които е започнато лечение.
Инициативата се провежда от 2009 г. и е допринесла за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, ефективна превенция на туберкулозата в страната и осигуряване на достъп до здравни грижи.