С много приятни емоции и спортен дух премина Тодоров ден в село Богданов дол

С много приятни емоции и спортен дух премина Тодоров ден в село Богданов дол

При голям интерес и с много емоции премина Тодоров ден в село Богданов дол. Организатор на празника, за шести пореден път, бяха кметство Богданов дол и читалището.  Гости на празника бяха общинските съветници Милан Миланов и Петър Първанов и кметовете на: Батановци, кв.” Църква” и село Ярджиловци.

Празникът започна с водосвет за здраве, който отслужи отец Иван. Той  благослови всички ездачи и техните коне и им пожела здраве и успехи през цялата година.

На празника дойдоха стопаните на коне от: град Брезник, Земен, Перник, Радомир и селата- Богданов дол, Люлин, Драгичево, Бучино.

Над 20 коне се включиха в различните състезания. В местността Вучкови пояти бяха организирани надбягванията. Състезанието беше в две категории- полукръвни и каруцарски коне. В категорията полукръвни, на първо място се класира перничанинът Бойко Петков с кон Алгар. На второ място се класира Мирослав Видинов с кон Ерма и на трето Павлин Гелев с кон Галя. В категория каруцарски на първо място застана Мирослав Видинов с кон Ураган. На второ- Павлин Гелев, с кон Дъга и на трето Ангел Иванов с кон Боби. 

Много оспорвано протече състезанието по теглене. То се проведе в две категории.  Първата бе средна. При нея първо място зае Петър Славчев с кон Дени. На второ място се класира Йордан Асенов с кон Вихър на трето- Красимир Младенов с кон Гошо. При тежката категория първи се нареди Йордан Асенов с кон Буби.  На второ се класира Алекс Николаев с кон Хари и на трето- Петър Славчев, с кон Дени.

Класиралите се на първо място получиха награда от 100 лева. На второ- 80, а на трето-50 лева.

Всички, които се включиха в състезанията получиха грамота за участие, 20 лева и кърпа за кончето.

Кметът на Богданов дол  благодари за оспорваната борба на всички, които взеха участие в състезанията и ги покани отново догодина на Тодорица в Богданов дол. На въпроса- кой финансира организирането на празника, Петър Теофилов поясни:”За сега аз поех изцяло финансирането, но имам уверението, че Община Перник ще отпусне средства и ще подпомогне кметството, както това беше направено миналата година”