Перник без педиатри, детското отделение пред закриване

Перник без педиатри, детското отделение пред закриване

Перник е изправен пред много тежък проблем – остава без педиатри. Детските лекари масово напускат отделението за малчугани в МБАЛ „Рахила Ангелова”.  След близо три месеца от пернишката болница ще си тръгне и шефката на отделението д-р Сия Евтимова. Тя вече е подала молба за напускане, защото се чувства уморена, унизена и обидена.

„Уморих се от натовареността на отделението, от борбата със системата, с ръководства, всички ръководни органи на областта да облекчим натовареността на отделението. Тази нощ бях сама дежурна. Няма къде да ги изпратиш, няма кой да ти помогне. Ако имаш пациенти, преглеждаш ги, после се връщаш в амбулатория“, обясни в ефира на Нова телевизия д-р Евтимова.

Тя допълни, че в момента в педиатрията на МБАЛ „Рахила Ангелова“ работят трима титуляри и един специализант. Изискванията от НЗОК са  за  четирима лекари със специалност и минимум 6 други.

„Проблемът е, че детското здравеопазване не е приоритет на управляващите. И най-големият проблем е липсата на кадри. Персоналният проблем за Перник е неорганизираната или въобще липсата на спешната и неотложна детска помощ. Няма неотложно детско отделение. Всички идват тук. Когато останахме трима, започнахме да молим този и онзи да идват да помагат. На нас не ни тежи отделението. Тежи ни амбулаторията, която не ни е приоритет. Тримата лекари тук сме общите пчелички на здравеопазването в област Перник. Започва да изостава основната ни работа в стационара“, коментира още д-р Евтимова.

За разрешаването на проблема от ръководството на болницата са решили да предложат  безплатна квартира на педиатър, който иска да работи тук.

„Няма кой да дойде. Няма кадри, няма сестри. Има пет сестри, най-младата е на 50 години. За последните десет години болницата в Перник са напуснали 7 педиатри”, заключи д-р Евтимова.