Очакват се над 60% енергийни спестявания след санирането на сградата на общината!

Очакват се над 60% енергийни спестявания след санирането на сградата на общината!

Вчера официално бе открита обновената и санирана сграда на общинската и областна администрация в Перник, а лично регионалният министър Петя Аврамова преряза лентата заедно с кмета Вяра Церовска и зам.градоначалника Владислав Караилиев. Както „Съперник” писа, стойността на проекта възлиза на 2 853 000 лева, от които 2 425 000 лева са европейско финансиране и 428 000 лева са национално съфинансиране.

Инж.Караилиев, който е заместник-кмет с ресор „Изграждане на инфраструктура и ТСУ“, заяви в предаването „Перничани – потомците на Кракра“ на Радио „Фокус“, че освен всички мероприятия, заложени в проекта, са монтирани и три фотоволтаични инсталации за производство на електроенергия за собствени нужди. Общата инсталирана мощност е 75 киловатпика. Като цяло с всички съпътстващи мерки се надяваме да достигнем клас А с повече от 60% енергийни спестявания. „Очакванията са след монтажа на енергоспестяващите осветителни тела и работата на фотоволтаичните инсталации около 40-50% по-ниски сметки за електроенергия. А предвижданията за спестяване на разходите за топлоенергия след полагането на топлата изолация и смяната на дограма, както и монтаж на нови отоплителни тела, подменените радиатори, са в рамките на 30-40%. По принцип планираме да сключим договор за енергиен мониторинг, като в крайна сметка конкретните стойности за потреблението на енергията ще се получат като преминем през един отоплителен период. Заложеният индикатор по проекта е 1800 мегаватчаса, когато окончателно се надяваме да бъде отчетен, след отоплителния сезон” заяви зам.кметът.

Общината работи и по други европейски проекти. В момента стартира проект за изграждане на социални жилища в кв. „Тева“. Това е една общинска сграда с капацитет сто човека, която също ще бъде финансирана по „Региони в растеж“, общата стойност на обекта е към 1 800 000 лева. Както името подсказва, в рамките на проекта ще бъдат ремонтирани два блока, където ще бъдат настанявани различни целеви групи. Продължава изпълнението на един от най-големите проекти от инвестиционната програма, а това е именно интегрираният градски транспорт на град Перник. Общата стойност на проекта е близо 9 500 000. Освен доставката на подвижен състав, в него се включва и въвеждане на GPS системи на всички автобуси, обслужване на градските линии, поставяне на модерни табла на спирките, с което ще превърнем като цяло градския транспорт в Перник в една услуга на европейско ниво. В момента вървят процедурите по избор на изпълнител, така че мисля, че в рамките на 12 месеца след избора на изпълнител трябва да приключи интегрираният градски транспорт, поясни Караилиев. В момента сме в изпълнение на проект, който разработваме и ще кандидатстваме с нови проектни идеи, където именно се очаква за 13 многофамилни жилищни сгради да се приложи енергийна ефективност. Имаше набор от документи, с които се кандидатстваше. 44 сгради, от които 13 бяха одобрени. Предстои сградата на Областната дирекция на МВР също да бъде ремонтирана с цел енергийна ефективност. Въобще не се спира да се работи, където можем, кандидатстваме.

Пред общинското ръководство стои грижата и за инфраструктурата в общината, която е в изключително тежко състояние. От години не са били извършвани цялостни ремонти на важни улици в града, вероятно заради тежкото финансово състояние, в което се намира общината. Въпреки това ние кметският екип е успял да задели финансов ресурс, за да възстановим нарушената настилка на част от пътната мрежа. Към момента имаме възлагане на три от фирмите с аварийно запълване на отворилите се след зимния сезон дупки.  „По принцип в инвестиционната програма, в поименния списък за капиталови разходи за 2019 година сме заложили рехабилитация на 7 улици в града, които са в изключително тежко състояние. Там предвиждаме изцяло износващият пласт да бъде подменен. Община Перник изпълнява план за финансово оздравяване и това е последната година, в която ние трябва да постигнем финансова стабилност. Един от критериите е именно намаляване, за съжаление, на капиталовите разходи. Затова се надяваме да изпълним приходната част на бюджета, откъдето да имаме възможност да реализираме тези обекти, въпреки ограниченията на финансовия план” каза още зам.кметът.  „В края на 4-годишния мандат сме изработили доста сериозни амбициозни проекти. Имаме проект за рехабилитация на пътния възел на надлеза „Иван Вазов“. Това е свързващ път, който е над републиканския път. Кандидатстваме за основен ремонт на надлеза. Отделно довършваме една улица, която свързва новия Парк на предизвикателствата с централната градска част и с друга улица в Перник. Имаме изработен проект за Драгичево за за канализация, за водопровод. Не на последно място две кръгови кръстовища. За едното върви процедурата по избор на изпълнител. Там се надяваме също да получим финансиране. Каквото може, с тези възможности, Общината прави.”, сподели още Владислав Караилиев. Според него администрацията се старае да представя правилните проекти по правилния начин, така че да ги защити и да получи съответното финансиране.