Всяко субсидиране от бюджета към болниците може да ни коства глоба от ЕК

Всяко субсидиране от бюджета към болниците може да ни коства глоба от ЕК

Предложението за преобразуването на държавните болниците у нас от търговски дружества в нон-профит структури е популистко и цели „да докаже“, че ако една болница не е търговско дружество, то тя автоматично ще спре да има финансови проблеми и ще започне да функционира ефикасно. Това казва здравният икономист Аркади Шарков.  

„Единствената цел на това предложение е да се прикрие лошото им управление и потенциалните фалити на определени болници. Другото твърдение, което отново е популистко е, че здравето не е стока. Точно така, здравето не е стока, болниците не продават здраве, а предлагат услуги на гражданите, чрез които възстановяват и поддържат здравето“, казва Шарков.

По думите му всеки медицински специалист е инвестирал години време, пари и усилия, за да получи образованието, с което да лекува пациентите, а полагането на тези усилия и услуги следва да се заплащат под една или друга форма. По данни на Евростат, доплащането от страна на пациента в болничната помощ е около 9%, а в доболничната – 14%.

„Преобразуването на болници от търговски дружества в нон-профит структури също така ще създаде нелоялна конкуренция и специално третиране на държавни и общински дружества спрямо частните. Към момента всяко едно субсидиране от бюджета към болниците може да ни коства глоба от Европейската комисия заради нарушаване принципите на конкуренцията и свободния пазар в ЕС. По-просто казано – все едно държавата да реши да субсидира магазин за хранителни стоки в „Дружба“, защото е на загуба, за сметка на този в „Младост“, допълва още Шарков.