Броени дни до «Сурва Земен» 2019

Броени дни до «Сурва Земен» 2019

Остават броени дни до откриването на фестивала СУРВА ЗЕМЕН 2019!

Учреден по инициатива на кмета на Община Земен Димитър Сотиров, той се превърна в събитие, демонстриращо етнографските традиции на региона в изконния им вид и също така тържество на всички, които обичат позитивната страна на живота! Фестивалът се провежда през година. Той няма конкурсен характер. Първото издание на събитието се е провело през 2005 година. Последното бе през 2017 година.

Сега „Сурва Земен” 2019 отново обещава незабравими емоции. Станете част от магията на българщината! Нека заедно се забавляваме на 16-ти март, канят домакините. В 14.00 часа ще започнат дефилетата на групите. На смрачаване фестивалът ще приключи с традиционната размяна на факли и огън, обвързан и с християнския празник Месни Заговезни.

Ако се върнем назад в годините, трябва да отбележим, че в началото дефилиращите групи са били няколко, но с всяко следващо издание броят им се е увеличавал, а организаторите успяват да привлекат участници от селища от целия регион. По наложила се вече традиция сурвакарската група на домакините – читалище „Светлина 1924” открива шествието. В групата на Земен има много малки деца, както и атрактивна група от момчета с тъпани. Припомняме, че на предишното издание на феста през 2017 гдина именно от тази група бе и най-младият участник във Фестивала – Александра, която бе само на 1 година и 2 месеца.