Фондация „П.У.Л.С.“- Перник  подкрепи Шествието за правата на жените

Фондация „П.У.Л.С.“- Перник подкрепи Шествието за правата на жените

Фондация „П.У.Л.С.“ подкрепи Шествието за правата на жените пред министерския съвет, което се проведе навръх празника на жената 8-ми март.    

„Днес ние призоваваме да спрем цикъла на насилието. Да разчупим оковите на мълчанието. Да бъдем информирани и чувствителни. Да живеем в общество без насилие. Необходими са спешни мерки за справяне с домашното насилие и оказване подкрепа на пострадалите в цялата страна”- заявяват в своя позиция от Фондацията.  

Едно от най-сериозните изпитания остава насилието, основано на пола, като  това е проблем, който засяга всяка трета жена в света. В България над 1 милион жени са засегнати от насилие! Статистиката на МВР показва драстичен ръст на случаите на домашно насилие за последните три години. Данните от съдебната практика на окръжните съдилища потвърждават тази ужасяваща тенденция.        

В България от началото на 2019 г. 4 жени са убити от партньора си, а през изминалата година са общо 33. През 2018 г. над 250 жени са потърсили помощ и подкрепа от програмите за подкрепа на Фондация „П.У.Л.С.“.  Организацията предоставя безплатна правна, психологическа и социална подкрепа на пострадалите от различни форми на насилие. Повече от 60 са настанените в Кризисния център на организацията през 2018 година.        

В началото на годината бяха приети промени в Наказателния кодекс и приемането на домашното насилие като престъпление. С новите мерки се очаква извършителите на домашно насилие да получават по-тежки наказания. Психическото насилие и преследването вече се наказват от закона, а за убийство в условие на домашно насилие санкцията е от 5 години затвор до доживотна присъда без право на замяна. Това са малки стъпки в посока защита правата на засегнатите от домашно насилие. Очаква ни дълъг път на промени и подобряване на подкрепата към пострадалите, казват още от П.У.Л.С.